An identification model for detecting damages on fresh destemmed chili (capsicum) was developed, but the limitation is that the cameras can only capture from one side. Therefore, this study focused on developing the flipping mechanism, which rotates and flips chili fruits and helps the camcorder to observe and recognize errors on the entire body. The model was designed, fabricated and tested. Experiments were performed on 2400 fruits with 12000 flipping times, at 12 different velocities. The effective flipping rate was up to 96.3%. The fruits destroying percentage was also found to be remarkably low. These results were acceptable. The mechanism would be used to implement and test the identification algorithms in future chili grading systems.
Trích dẫn: Huỳnh Quốc Khanh, Nguyễn Văn Cương, Lê Đặng Khánh Linh và Lê Phan Hưng, 2019. Nghiên cứu quy trình chế biến trái ớt và đề xuất nguyên lý hoạt động hệ thống tách cuống trái ớt tươi. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(2A): 9-16.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên