There are the diseased fruits left in the product of the automatic fresh chili destemming system. This will reduce the processing quality, so it is necessary to develop a grading system. This research focused on building a model to identify the damages caused by diseases on fresh destemmed chili fruits. A convolution neural network (CNN) model was built and trained with the support of OpenCV, TensorFlow, and Keras libraries in order to identify damages on the fruit body. An independent test was performed on 184 fruits with 1840 identify times and achieved an accuracy rate of 90.8%. This result was acceptable and would be used as a basis for the future classification system. Further improvements could be investigated to achieve a higher success rate.
Trích dẫn: Huỳnh Quốc Khanh, Nguyễn Văn Cương, Lê Đặng Khánh Linh và Lê Phan Hưng, 2019. Nghiên cứu quy trình chế biến trái ớt và đề xuất nguyên lý hoạt động hệ thống tách cuống trái ớt tươi. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(2A): 9-16.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên