This study was conducted to determine the bacterial composition and its effect on Artemia performance in various Artemia biomass culture conditions. Newly hatched Artemiafranciscana were cultured in 1.5L plastic bottles containing 1L of culture medium, with a density of 200 nauplii/L and salinity 30 ppt, and lasted for three weeks. In the first two days after stocking, Artemia was fed with Chaetoceros sp. Afterward, Artemia-formulated feed was used as daily food. In biofloc and bacteria treatments, the C/N ratio was regularly manipulated in the Artemia culture medium from day 5 and onwards. The statistical analysis results showed that culture conditions, as well as the bacterial development in those culture batches, affected Artemia performance. The best survival rate, individual length, and biomass were obtained in the seawater and biofloc treatment after 21 days of culturing. The total bacteria varied from 83–146 × 103 CFU/mL, with the highest value seen in the biofloc (BF) treatments. The biofloc treatments had a significantly higher bacterial density than the non-biofloc treatments. Nitrosomonas was better developed in seawater (SW) while the Nitrobacter was in sea salt (SS) medium.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2019. Ảnh hưởng của độ mặn và tỷ lệ thay thế nước biển bằng nước muối lên tỷ lệ sống và sinh trưởng của Artemia franciscana. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(3B): 103-110.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2018. Ảnh hưởng của mật độ copepoda (Cyclops vicinus) lên sự phát triển Artemia franciscana ở các độ mặn khác nhau. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(1B): 110-116.
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Dương Thị Mỹ Hận, 2010. SỰ BIẾN ĐỘNG VỀ SINH TRẮC HỌC CỦA TRỨNG BÀO XÁC, SINH TRƯỞNG VÀ CÁC CHỈ TIÊU SINH SẢN CỦA DÒNG ARTEMIA FRANCISCO BAY (SFB) ĐƯỢC THẢ NUÔI Ở NHỮNG ĐIỀU KIỆN KHÁC NHAU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16b: 127-137
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Trần Nguyễn Hải Nam, Trần Hữu Lễ, 2010. KHả NăNG Sử DụNG CáC LOạI SINH KHốI ARTEMIA TRONG ƯƠNG NUÔI MộT Số LOàI Cá NƯớC NGọT. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 15a: 241-252
Nguyễn Thị Hồng Vân, 2014. ẢNH HƯỞNG CỦA NHIỆT ĐỘ LÊN THÀNH PHẦN ACID BÉO CỦA ARTEMIA FRANCISCANA DÒNG GỐC SFB VÀ DÒNG VĨNH CHÂU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 252-258
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2017. Ảnh hưởng của độ mặn thấp lên sinh trưởng và sinh sản của Artemia franciscana dòng Vĩnh Châu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 53b: 41-48.
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Trần Hữu Lễ, 2011. SỬ DỤNG CÁC NGUỒN SINH KHỐI ARTEMIA ĐỂ ƯƠNG NUÔI LƯƠN ĐỒNG, MONOPTERUS ALBUS. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 17a: 9-19
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên