This study was conducted with aim to determine the best C/N ratio for optimum growth performance of Artemia under laboratory conditions. The experiment consisted of four C/N ratios corresponding to 5, 10, 15 and 20 (C-treatments) and a blank treatment used as control; three replicates were involved for each. The C/N ratios were regulated by daily adding molasses into the Artemia culture medium based on TAN concentration, whereas none of molasses was added into the blank treatment. Artemia nauplii (Instar I) were reared in 1.5 L plastic bottle containing 1 L seawater at salinity of 30‰, stocking density was 300 ind./L and maintaining in a room temperature condition with continuously aeration supporting. In the first two days of culturing, Artemia were fed with microalgae Chaetoceros sp., and from the 3rd day onwards to the end of experimental period, Artemia feed (30% of protein and 9% of lipid) was offered as food for the culture. Molasses were added to C-treatments from 3rd day of the culture and since then was daily regulated basing on TAN measurement in the culture medium. After 42 days of culturing, the result showed that the best survival (48 %) and biomass production (4.9 g/L) were obtained in C/N=5 medium, lowest was at control (29.1 %; 3.1 g/L, respectively) and Artemia cultured in C-treatments tend to have better survival as well as biomass production compared to the control. The best growth in length at DAH7 (4.42 mm) and at DAH14 (8.36 mm) was recorded in C/N=10 but there was no significant difference comparing to others.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2019. Ảnh hưởng của độ mặn và tỷ lệ thay thế nước biển bằng nước muối lên tỷ lệ sống và sinh trưởng của Artemia franciscana. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(3B): 103-110.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2018. Ảnh hưởng của mật độ copepoda (Cyclops vicinus) lên sự phát triển Artemia franciscana ở các độ mặn khác nhau. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(1B): 110-116.
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Dương Thị Mỹ Hận, 2010. SỰ BIẾN ĐỘNG VỀ SINH TRẮC HỌC CỦA TRỨNG BÀO XÁC, SINH TRƯỞNG VÀ CÁC CHỈ TIÊU SINH SẢN CỦA DÒNG ARTEMIA FRANCISCO BAY (SFB) ĐƯỢC THẢ NUÔI Ở NHỮNG ĐIỀU KIỆN KHÁC NHAU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16b: 127-137
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Trần Nguyễn Hải Nam, Trần Hữu Lễ, 2010. KHả NăNG Sử DụNG CáC LOạI SINH KHốI ARTEMIA TRONG ƯƠNG NUÔI MộT Số LOàI Cá NƯớC NGọT. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 15a: 241-252
Nguyễn Thị Hồng Vân, 2014. ẢNH HƯỞNG CỦA NHIỆT ĐỘ LÊN THÀNH PHẦN ACID BÉO CỦA ARTEMIA FRANCISCANA DÒNG GỐC SFB VÀ DÒNG VĨNH CHÂU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 252-258
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2017. Ảnh hưởng của độ mặn thấp lên sinh trưởng và sinh sản của Artemia franciscana dòng Vĩnh Châu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 53b: 41-48.
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Trần Hữu Lễ, 2011. SỬ DỤNG CÁC NGUỒN SINH KHỐI ARTEMIA ĐỂ ƯƠNG NUÔI LƯƠN ĐỒNG, MONOPTERUS ALBUS. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 17a: 9-19
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên