Nowadays, Artemia biomass is rather popular use in aquaculture for many candidates. However in Vietnam it was cultured in saltpans only during the dry season which last from January to May, with a culture cycle normally carried out in six to eight weeks depending on pond management and weather. In this experiment nauplii was inoculated to pond condition then weekly sampling for fatty acid analysis until the end of culture cycle (8 weeks) aiming to evaluate the quality of Artemia biomass via fatty acid profile and to find out how seasonality could effect on it. The results showed that a week after inoculation, there were increase in proportion of most of fatty acid classes (FAs) in Artemia biomass compared to their initial nauplii. These weeks after, the MUFA continued increasing steadily until the end of the culture and kept at over 35%, while PUFA were decreased and SFA was fluctuated over time. Correlation Matricesanalysis was revealed that, there were correlations among FAs classes and between FAs class with physical condition (temperature and salinity). However, in term of total FAME, fatty acid content in biomass were lowest at first week after inoculation (57.8mg/gDW), then rose steadily and got their peaks at from W3 to W5 (101.3- 120.6 mg/g DW), after this point, the content were down at bout 80mg/g DW until the end of culture. With this fatty acid content, Artemia biomass of whole culture period met the requirement of all freshwater species but it was good for marine species only from the third to fifth week of the culture.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2019. Ảnh hưởng của độ mặn và tỷ lệ thay thế nước biển bằng nước muối lên tỷ lệ sống và sinh trưởng của Artemia franciscana. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(3B): 103-110.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2018. Ảnh hưởng của mật độ copepoda (Cyclops vicinus) lên sự phát triển Artemia franciscana ở các độ mặn khác nhau. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(1B): 110-116.
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Dương Thị Mỹ Hận, 2010. SỰ BIẾN ĐỘNG VỀ SINH TRẮC HỌC CỦA TRỨNG BÀO XÁC, SINH TRƯỞNG VÀ CÁC CHỈ TIÊU SINH SẢN CỦA DÒNG ARTEMIA FRANCISCO BAY (SFB) ĐƯỢC THẢ NUÔI Ở NHỮNG ĐIỀU KIỆN KHÁC NHAU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16b: 127-137
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Trần Nguyễn Hải Nam, Trần Hữu Lễ, 2010. KHả NăNG Sử DụNG CáC LOạI SINH KHốI ARTEMIA TRONG ƯƠNG NUÔI MộT Số LOàI Cá NƯớC NGọT. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 15a: 241-252
Nguyễn Thị Hồng Vân, 2014. ẢNH HƯỞNG CỦA NHIỆT ĐỘ LÊN THÀNH PHẦN ACID BÉO CỦA ARTEMIA FRANCISCANA DÒNG GỐC SFB VÀ DÒNG VĨNH CHÂU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 252-258
Trích dẫn: Nguyễn Thị Hồng Vân và Huỳnh Thanh Tới, 2017. Ảnh hưởng của độ mặn thấp lên sinh trưởng và sinh sản của Artemia franciscana dòng Vĩnh Châu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 53b: 41-48.
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Trần Hữu Lễ, 2011. SỬ DỤNG CÁC NGUỒN SINH KHỐI ARTEMIA ĐỂ ƯƠNG NUÔI LƯƠN ĐỒNG, MONOPTERUS ALBUS. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 17a: 9-19
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên