Tau Vang chicken is known as one of the Vietnamese local backyard breeds with typical characteristics such as yellow skin, good meat quality and disease resistance….However, the growth performance is low compared with commercial breeds. The objective of this study was to analyze the association of single nucleotide polymorphisms (SNPs) of candidate genes namely Insulin-like Growth Factor-Binding Protein 2(IGFBP2), Insulin (INS), Growth Hormone (GH) and Beta thyroid-Stimulating Hormone (TSH-β) with important economic traits including feed conversion ratio, carcass and meat quality in Tau Vang broilers. A total of 744 broilers of 5-weeks old (346 males and 398 females) from two different lines CTU-BT01 and CTU-LA01 were selected and kept in private cages. During the experiment, they were given a diet containing 16% crude protein and 3.000 ME kcal/kg, produced by GreenFeed Viet Nam Join Stock Company. At 13 weeks of age, all broilers were slaughtered to measure and calculate economic traits. SNPs within those candidate genes were detected by PCR-RFLP technique using primer pairs from previous studies (Lei et al., 2005; Qiu et al., 2006; Nie et al., 2005a; and Nie et al., 2005b). The association between phenotypic data and SNPs was established in a statistical general linear model using the SAS software package 9.1: yijkl = m+ai+bj+gk+ (a*b)ij + (a*g)ik+eijkl (Where yijkl is the traits, μ is overall mean, ai is the effect of genotype (i = 1-3), βj is the effect of sex (j = 1-2), gk is the effect of line (k = 1-5), (a*b)ij is the interaction between genotype and sex, (a*g)ik is the interaction between genotype and line, and eijkl is residual error. The present results indicated that the economic traits in Tau Vang chicken were controlled by a multiple gene complex. Favourable alleles for each trait may be different among breeds. This study also provides innitial genetic information to design SNPs-MAS for Tau Vang chicken with higher performance and quality. Similar work for disease resistance traits in this population are recommended in further studies.
Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Nhựt Xuân Dung, Bùi Xuân Mến, 2013. GEN MÃ HÓA LEUKEMIA INHIBITORY FACTOR LIÊN KẾT VỚI MỘT SỐ TÍNH TRẠNG SINH LÝ - HÓA MÁU Ở LỢN ĐỰC THIẾN. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 27: 1-5
Đỗ Võ Anh Khoa, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA ĐỘT BIẾN ĐIỂM C1032T TRÊN GEN IGFBP2 TRÊN CÁC TÍNH TRẠNG NĂNG SUẤT THỊT Ở GÀ TÀU VÀNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 1-7
Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Minh Thông, 2013. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC LOẠI THỨC ĂN CÔNG NGHIỆP LÊN KHẢ NĂNG SINH TRƯỞNG VÀ FCR Ở GÀ TÀU VÀNG GIAI ĐOẠN 1 - 4 TUẦN TUỔI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 114-118
Đỗ Võ Anh Khoa, 2013. ẢNH HƯỞNG CỦA KHỐI LƯỢNG TRỨNG VÀ CHỈ SỐ HÌNH DÁNG LÊN TỈ LỆ ẤP NỞ VÀ THÔNG SỐ TRỨNG GÀ TÀU VÀNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 26: 12-18
Đỗ Võ Anh Khoa, Lưu Hữu Mãnh, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA NHIỆT ĐỘ VÀ ẨM ĐỘ CHUỒNG NUÔI LÊN SỨC KHỎE GÀ ROSS 308. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 22c: 83-95
Đỗ Võ Anh Khoa, Nguyễn Minh Thông, 2013. ẢNH HƯỞNG CỦA THỨC ĂN VÀ NHÓM DÒNG LÊN TỶ LỆ CÓ PHÔI, TỶ LỆ ĐẺ VÀ CHỈ SỐ HÌNH DÁNG TRỨNG GÀ TÀU VÀNG NUÔI Ở ĐỒNG BẰNG SÔNG CỬU LONG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 92-97
Tạp chí: Hội thảo giới thiệu các tiến bộ kỹ thuật mới phục vụ đề án tái cơ cấu ngành nông nghiệp và chương trình xây dựng nông thôn mới khu vực phía Nam
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên