The objective of this study is to determine the antioxidant properties of extracts from two non colored (Nang thom and IR50404) and two colored (Huyet rong and Nep than) rice varieties and to examine the in vivo hepatoprotective potential of bran rice extracts in carbon tetrachloride–treated mice. Different brans of rice varieties were extracted with 55% ethanol and 6,5% acetic solvents. The extracts were analyzed by using Folin-Ciocalteu method for total phenolic (TPC) and the pH-differential method for total anthocyanin content (TAC). The 1,1–diphenyl–2–picrylhydrazyl (DPPH) free radical-scavenging assay was used for antioxidant activity determination. To investigate hepatoprotective effects in vivo, mice orally administered by 2mL/kg/d carbon tetrachloride were given rice bran extract (5g/kg/d) and control silymarin 8 mg/kg/d) for 7 days. Liver health was ascertained by measuring levels of hepatic transaminases (ALT), determining reduced glutathione (GSH), and C vitamin of liver tissue. The results indicated that colored rice bran extracts had better antioxidant properties than non colored rice bran extracts. Red rice bran (HR) had the highest DPPH scavenging radical activity (90,5%) with the lowest IC50 value (93,9 μg.mL-1). In in vivo assay, carbon tetrachloride caused a significant increase in alanine aminotransaminase (ALT) in plasma, and a decrease in glutathione and vitamin C in liver of mice, these parameters were reverted towards normalcy after 7 days of treatment by red rice bran extracts with a dose of 5g/kg body weight and silymarin 8 mg/kg p.o as positive control.
Phan Thị Bích Trâm, , 2004. NGHIÊN CỨU XỬ LÝ VỎ ĐẦU TÔM VỚI RỈ ĐƯỜNG VÀ ENZYM DÙNG LÀM THỨC ĂN CHO GIA SÚC, GIA CẦM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 02: 125-130
Phan Thị Bích Trâm, Dương Thị Phượng Liên, Lê Minh Hoàng, 2014. KHẢO SÁT HOẠT TÍNH CÁC HỢP CHẤT CHỐNG OXY HÓA TRONG RÂU BẮP (CORN SILK). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Nông Nghiệp: 158-164
Phan Thị Bích Trâm, Dương Thị Hương Giang, Trương Thủy Trang, 2007. TINH SẠCH VÀ KHẢO SÁT ĐẶC ĐIỂM PROTEASE TỪ TRÙN QUẮN (PHERETIMA POSTHUMA). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 08: 158-167
Trích dẫn: Phan Thị Bích Trâm và Nguyễn Thị Diễm My, 2016. Khảo sát hoạt tính các hợp chất kháng oxy hóa trong lá và thân cây chùm ngây (Moringa oleifera). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (Tập 3): 179-184.
Trích dẫn: Phan Thị Bích Trâm, Lương Thị Thu Hương và Khúc Ngọc Vy, 2019. Sản xuất protease từ Bacilus subtilis N1 sử dụng phụ phẩm đậu nành. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(6B): 30-37.
Tram, P.T.B., Liem, N.T. and Lien, D.T.P., 2018. Optimization of the polyphenolics extraction from red rice bran by response surface methodology. Can Tho University Journal of Science. 54(Special issue: Agriculture): 79-87.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên