Cocoa cultivation has increased in tropical areas around the world, including Vietnam, due to the high demand of cocoa beans for chocolate production. The genetic diversity of cocoa genotypes is recognized to be complex, however, their phylogenetic relationships need to be clarified. The present study aimed to classify the cocoa genotypes, that are imported and cultivated in Vietnam, based on a chloroplast DNA region. Sixty-three Vietnamese Cocoa accessions were collected from different regions in Southern Vietnam. Their phylogenetic relationships were identified using the universal primers cB49317 and d-A49855 from the chloroplast DNA region. The sequences were situated in the trnL intron genes which are identify the closest terrestrial plant species of the chloroplast genome. DNA sequences were determined and subjected to an analysis of the phylogenetic relationship using the maximum evolution method. The genetic analysis showed clustering of 63 cocoa accessions in three groups: the domestically cultivated Trinitario group, the Indigenous cultivars, and the cultivations from Peru. The analyzed sequencing data also illustrated that the TD accessions and CT accessions were related genetically closed. Based on those results the genetic relation between PA and NA accessions was established as the hybrid origins of the TD and CT accessions. Some foreign accessions, including UIT, SCA and IMC accessions were confirmed of their genetic relationship. The present study is the first report of phylogenetic relationships of Vietnamese cocoa collections. The cocoa program in Vietnam has been in development for thirty years.
Lâm Thị Việt Hà, Hà Thanh Toàn, Nguyễn Thị Liên, Nguyễn Thị Pha, Trần Văn Bé Năm, Koen Dewettinck, Kathy Messens, 2015. Đa dạng di truyền mười bốn dòng cacao nổi trội của Việt Nam bằng plant c/d sequences. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 39: 1-6
Lâm Thị Việt Hà, Nguyễn Văn Mười, 2006. NGHIÊN CỨU CÁC YẾU TỐ ẢNH HƯỞNG ĐẾN QUÁ TRÌNH LÊN MEN BẮP CẢI MUỐI CHUA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 05: 123-130
Lâm Thị Việt Hà, Hà Thanh Toàn, Trần Nhân Dũng, Phùng Thị Hằng, Koen Dewettinck, Kathy Messens, 2015. Đặc điểm hình thái và giải phẫu mô các giống Cacao chủ lực miền Nam Việt Nam. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 36: 47-56
Ha, L.T.V, Nusantoro, B., Phillip, R.A., Anh, P.H., Toan, H.T., Messens, K. and Dewettinck, K., 2016. Physico-chemical properties of fourteen popular cocoa bean varieties in Dongnai – highland Vietnam. Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 81-86.
Trích dẫn: Lâm Thị Việt Hà, Trương Trọng Ngôn, Trần Nhân Dũng và Hà Thanh Toàn, 2019. So sánh và đánh giá các phương pháp ly trích DNA trong các sản phẩm có nguồn gốc từ hạt ca cao. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(5B): 9-15.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên