The study was carried out to evaluate the species composition and abundance of zoobenthos in the rotational rice-black tiger shrimp farming model toward organic standards in Thoi Binh district, Ca Mau province. Water quality, sediment and zoobenthos samples were collected at 18 sites including 12 rice-shrimp farms and 6 canals. The rice-shrimp farms were divided into 3 groups: group N1 (conventional model), group N2 (probiotic supplement) and group N3 (probiotic supplement + additional feed). Each group of N1, N2 and N3 was repeated four times. The study was conducted from February to December 2022 with 4 sampling periods, including 2 times in the shrimp crop (beginning and end of the crop) and 2 times in the rice crop (beginning and end of the crop). The results showed that the water environment and sediment factors were suitable for the zoobenthos development. Contents of total nitrogen (TN), total phosphorus (TP) and total organic matter (TOM) in the sediment were relatively high and did not differ significantly between sampling locations. The silt and clay percentages in the sediment were 95.0±2.6% and 5.0±2.6%, respectively. The study identified a total of 36 zoobenthos species belonging to 36 genera, 26 families, 18 orders, 5 classes, and 3 phyla. At the collection sites, the zoobenthos species number ranged from 8 to 25 species. Average density and biomass of zoobenthos varied from 162±238 to 5,848±3,391 ind m-2 , and 8.2±11.4 to 565.0±360.8 g m-2 , respectively. In the rice-shrimp farms, the species composition, density and weight of zoobenthos in the shrimp crop were higher than that in the rice crop. Gastropoda dominated in all N1, N2 and N3 groups, while Bivalvia accounted for the highest proportion in canals of the study area. The average Shannon-Wiener (H'), Simpson diversity (D) and Pielou evenness (J') indices ranged from 0.3 to 1.9, 0.1 to 0.8 and 0.2 to 0.9, respectively, showing zoobenthos diversity from low to medium at the collection locations. The zoobenthos species composition and density were significantly correlated (p < 0.05 and p < 0.01) with environmental factors and sediment characteristics in the study area. The use of probiotic and feed supplement in the rotational rice-black tiger shrimp farming models contributed to creating a natural food source for shrimp to grow and develop.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Liên và Vũ Ngọc Út, 2018. Thành phần thức ăn tự nhiên của tôm sú (Penaeus monodon) ở ao nuôi quảng canh cải tiến. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 115-128.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Liên, Âu Văn Hóa, Nguyễn Vĩnh Trị, Huỳnh Trường Giang, Trương Quốc Phú, Glenn Satuito và Vũ Ngọc Út, 2020. Khả năng sử dụng động vật nổi trong quan trắc sinh học trên sông Hậu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(2): 149-160.
Nguyễn Thị Kim Liên, Huỳnh Trường Giang, Vũ Ngọc Út, 2014. THàNH PHầN ĐộNG VậT ĐáY (ZOOBENTHOS) TRÊN SÔNG HậU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 239-247
Nguyễn Thị Kim Liên, Huỳnh Trường Giang, Diệp Ngọc Gái, Vũ Ngọc Út, 2014. THÀNH PHẦN ĐỘNG VẬT NỔI (ZOOPLANKTON) TRÊN SÔNG HẬU - ĐOẠN THUỘC TỈNH HẬU GIANG VÀ SÓC TRĂNG VÀO MÙA KHÔ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 284-291
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Liên, Lâm Quang Huy, Dương Thị Hoàng Oanh, Trương Quốc Phú và Vũ Ngọc Út, 2016. Chất lượng nước trên sông chính và sông nhánh thuộc tuyến sông Hậu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43a: 68-79.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Liên, Âu Văn Hóa, Nguyễn Công Tráng, Nguyễn Thị Khiếm, Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Thanh Phương và Vũ Ngọc Út, 2020. Biến động thành phần thực vật nổi theo mùa ở vùng cửa sông Hậu, tỉnh Sóc Trăng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 80-91.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Kim Liên, Âu Văn Hóa, Nguyễn Công Tráng, Nguyễn Thị Khiếm, Huỳnh Trường Giang, Nguyễn Thanh Phương và Vũ Ngọc Út, 2020. Ảnh hưởng của sự thay đổi độ mặn lên thành phần động vật nổi. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(Số chuyên đề: Thủy sản)(1): 92-101.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên