Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
42 (2022) Trang: e109721
Tạp chí: Food Science and Technology

Citrus peel extract has been observed with many benefcial-promoting effects. Pomelo (Citrus grandis (L) Osbeck) peel extracts (PPE) from the flavedo and albedo of two varieties namely Long Co Co and Tanh Kieu were investigated. In this study, the qualitative analysis indicated the presence of phytochemical groups including alkaloids, flavonoids, saponins, and tannin in the PPE from the flavedo and albedo. Te PPE from the Tanh Kieu flavedo was found to possess the highest antioxidant activity at the EC50 values of 60.89 ± 0.31 µg/mL, 60.69 ± 0.21 µg/mL, and 24.16±0.06 µg/mL for DPPH, ABTS, and FRAP assay. However, the Long Co Co albedo- PPE induced better inhibitory effect against α-amylase (EC 232-560-9) and α-glucosidase (EC 232-604-7) with respect to EC50 values of 3.59 ± 0.02 mg/mL and 80.77 ± 0.34 µg/mL. Tis result suggested potential in the anti-hyperglycemic effect of pomelo peel extract from the flavedo and albedo that can serve as a nutraceutical in food and pharmaceutical industries.


Keywords: antioxidant activity; albedo; flavedo; pomelo peel extract; α-amylase inhibition; α-glucosidase inhibition.
Practical application: Potential in anti-hyperglycemic treatment by inactivating carbohydrate digestive enzymes of PPE.

Các bài báo khác
Số 16b (2010) Trang: 189-198
Tải về
Số 10 (2008) Trang: 195-202
Tải về
Số 15b (2010) Trang: 197-205
Tải về
Số 17a (2011) Trang: 93-102
Tải về
Hà Thanh Toàn (2022) Trang: 289-303
Tạp chí: Toàn cảnh nguồn nhân lực Đồng bằng sông Cửu Long Vai trò của Trường Đại học Cần Thơ
(2019) Trang: 248-257
Tạp chí: HIỆP HỘI CÁC TRƯỜNG ĐẠI HỌC, CAO ĐẲNG VIỆT NAM: TÁI CẤU TRỤC HỆ THỐNG GIÁO DỤC ĐẠI HỌC VÀ GIÁO DỤC NGHỀ NGHIỆP CỦA VIẾT NAM CHO CÁC THẬP NIÊN ĐẦU CỦA THẾ KỸ XXI
1 (2012) Trang: 364
Tạp chí: FOOD SAFETY & FOOD QUALITY IN SOUTHEAST ASIA CHALLENGES FOR THE NEXT DECADE
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...