Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
22 (2023) Trang: 341–349
Tạp chí: Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria

Background. “Cẩm” rice bran has been considered a waste product; however, it possesses rich bioactive compounds. These compounds could be utilized to make value-added products, using microwave-assisted extraction.

Materials and methods. This study aimed to investigate and establish the kinetic extraction for “Cẩm” rice bran under different conditions of microwave-assisted extraction. Five levels of microwave power (90, 150, 300, 600, and 800 W) were used for extraction at a time range from 0 to 30 minutes. The extraction yield (%) and total phenolic compound (mg gallic acid equivalent per g, mgGAE/g) were determined. The experimental data were fitted with five empirical models to find the best fit model.

Results. The power of irradiation greatly influenced the extraction yield and phenolic compounds in rice bran extract. The fast rate of extraction was found at the initial stage (after 5 minutes of extraction), then remained unchanged or slightly declined. Among the five models, the first-order model showed the best fit between the actual and predicted data.

Conclusions. Based on the extraction rate constant from the first-order model, 500 W was considered the appropriate power level for extracting polyphenol from rice bran with a high yield of extraction and total polyphenol content. These conditions could be further optimized and upscaled for use in the food industry.

Keyword: microwave-assisted extraction, rice bran, polyphenol, antioxidant, waste

Các bài báo khác
Vol. 11, No. 3 (2019) Trang: 28-35
Tải về
04 (2021) Trang:
Tạp chí: Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
(2021) Trang:
Tạp chí: Hội nghị Công nghệ sinh học toàn quốc, Đại học Thái Nguyên năm 2021
(2021) Trang:
Tạp chí: Hội nghị Công nghệ sinh học toàn quốc, Đại học Thái Nguyên năm 2021
6 (103) (2019) Trang: 44-50
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
Volume 7 Issue 11, November 2018 (2018) Trang:
Tạp chí: International Journal of Science and Research (IJSR)
(2017) Trang: 364-371
Tạp chí: The 15th Asean Conference On Food Science and Technology, 14 - 17 November 2017, Ho Chi Minh City, Viiet Nam
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...