Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
43 (2023) Trang:
Tạp chí: Food Science and Technology

Modeling moisture content variation under variable hot air dryers is challenging. In this study, mathematical models and artificial neural network (ANN) were investigated for modeling of instant “Cẩm” brown rice drying process. The experiments were done in four levels of hot air temperature (55, 60, 65, and 70°C). The results demonstrated that among eight mathematical models, the diffusion approach could give the best prediction of moisture ratio during the drying process with the highest R-square and lowest mean square error. Besides, the ANN model with 10 hidden layers also could provide the best-fit model with the same criteria as the mathematical model. Compared with the ANN model, both can give a highly accurate prediction. However, the ANN model could be more beneficial in the up-scale process.

Keywords: brown rice; artificial neuron network; drying; modeling.

Các bài báo khác
Vol. 11, No. 3 (2019) Trang: 28-35
Tải về
22 (2023) Trang: 341–349
Tạp chí: Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria
04 (2021) Trang:
Tạp chí: Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
(2021) Trang:
Tạp chí: Hội nghị Công nghệ sinh học toàn quốc, Đại học Thái Nguyên năm 2021
(2021) Trang:
Tạp chí: Hội nghị Công nghệ sinh học toàn quốc, Đại học Thái Nguyên năm 2021
6 (103) (2019) Trang: 44-50
Tạp chí: Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
Volume 7 Issue 11, November 2018 (2018) Trang:
Tạp chí: International Journal of Science and Research (IJSR)
(2017) Trang: 364-371
Tạp chí: The 15th Asean Conference On Food Science and Technology, 14 - 17 November 2017, Ho Chi Minh City, Viiet Nam
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...