Three 4x4 Latin square experiments of methane emissions by different oils supplementation to Lai Sind male cattle were carried out. In Exp 1 average live weight of Lai Sind male cattle was 180 ±11.2kg (X±Std) and 4 treatments were rice straw and concentrate, rice straw, concentrate + 1% fish oil, rice straw, concentrate + 2 % fish oil and rice straw, concentrate + 3% fish oil corresponding to the CFO0, CFO1, CFO2 and CFO3 treatments. In Exp 2 the average live weight of Lai Sind male cattle was213±27.6kg (X±Std) and4 treatments were rice straw and concentrate (CCO0), rice straw, concentrate + 1% coconut oil (CCO1), rice straw, concentrate + 2 % coconut oil (CCO2) and rice straw, concentrate + 3% coconut oil (CCO3). In Exp 3 the average live weight was 267 ± 31.2 kg (X±Std) and the treatments were rice straw + concentrate ground nut oil (GO_0), rice straw, concentrate + 1% ground nut oil (GO_1), rice straw, concentrate + 2 % ground nut oil (GO_2) and rice straw, concentrate + 3% ground nut oil (GO_3). In all three experiments, rice straw was fed ad libitum, while concentrate (14.4 % CP and 3000 Kcal/kg DM) was fed at a level of 1 kg per 150 kg LW. The experimental period was 14 days with 7 days for adaptation and then 7 days for sampling. CH 4 and CO 2 production, which will be measured over a 24 h period with two consecutive days, while the cattle heads were in ventilated hood. Concentrations of CH 4 and CO 2 in chamber were automatically recorded during the measurement period by using Infrared Gas Analyzer, Model IR200, Style: S3; YOKOGAWA, Japan. The results indicated that in Exp 1 Supplementing catfish oil to basal rice straw diets of cattle from 1 to 3 % (DM basis) was gradually reduced methane production and did not cause any negative effects on feed intakes, nutrient digestibility and rumen parameters. The studies of supplementation of catfish oil more than 3 % in the cattle diets should be considered to evaluate GHG emissions and growth performance for farmers’ practices. In the second experiment the supplementation of coconut oil to cattle diets from 1 to 3 % (DM basis) gradually reduced methane production and did not have any negative effects on nutrient digestibility, however a reduction of feed and nutrient intake was found. However, in Exp 3 we did not find any significant difference in methane production and nutrient digestibility among the 0, 1, 2 and 3% ground nut oil treatments. For three experiments the CO 2 emissions were proportionally linear relationship with CH4 production. The conclusion was that supplementation of fish oil and coconut oil should be considered to reduce methane production in cattle raising.
Nguyễn Văn Thu, Nguyễn Thị Kim Đông, 2015. Ảnh hưởng của các mức độ đạm thô trong khẩu phần bằng bổ sung bánh đa dưỡng chất đến sự ti. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 37: 11-17
Nguyễn Văn Thu, Nguyễn Thị Kim Đông, 2011. ỨNG DỤNG KỸ THUẬT TIÊU HÓA IN VITRO ĐỂ ĐÁNH GIÁ SỰ TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT VÀ SẢN XUẤT RƠM DINH DƯỠNG (NUTRITIONAL RICE STRAW) LÀM THỨC ĂN CHO TRÂU BÒ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 17a: 124-132
Nguyễn Văn Thu, 2010. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ PROTEIN THÔ TRONG KHẨU PHẦN LÊN SỰ TIÊU THỤ THỨC ĂN, TỶ LỆ TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT, CÁC THÔNG SỐ DẠ CỎ, NI TƠ TÍCH LŨY VÀ TĂNG TRỌNG CỦA BÒ TA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 15a: 125-132
Nguyễn Văn Thu, Nguyễn Thị Kim Đông, 2008. ẢNH HƯỞNG CỦA LÁ RAU MUỐNG THAY THẾ CỎ LÔNG TÂY LÊN SỰ TĂNG TRƯỞNG CỦA THỎ CÁI LAI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 09: 19-25
Nguyễn Văn Thu, 2010. NGHIÊN CỨU SỬ DỤNG BÃ LỤC BÌNH Ủ CHUA TRONG KHẨU PHẦN ĐỂ CHĂN NUÔI BÒ THỊT ĐỊA PHƯƠNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 13: 230-238
Thu, N.V., 2019. Recent production status, research results and development conditions of rabbit production in Vietnam - A review. Can Tho University Journal of Science. 11(1): 30-35.
Nguyễn Văn Thu, Nguyễn Thị Kim Đông, 2010. NGHIÊN CỨU SỬ DỤNG DỊCH MANH TRÀNG CỦA THỎ ĐỂ ĐÁNH GIÁ SỰ SINH KHÍ VÀ TIÊU HÓA THỨC ĂN Ở IN VITRO. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16a: 60-70
Nguyễn Văn Thu, 2005. NGHIÊN CỨU BẢO QUẢN NGỌN MÍA LÀM NGUỒN THỨC ĂN CHO GIA SÚC NHAI LẠI TRONG ĐIỀU KIỆN IN VITRO. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 04: 63-70
Thu, N.V., 2015. Livestock production systems adapting to the global cri-ses in tropical developing countries - a review. Can Tho University Journal of Science. 1: 69-80.
Nguyễn Văn Thu, 2016. Effects of water hyacinth silage in diets on feed intake, digestibility and rumen parameters of sheep (Ovis aries) in the Mekong Delta of Vietnam. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 02: 8-12
Nguyễn Văn Thu, Nguyễn Thị Kim Đông, 2013. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ XƠ TRUNG TÍNH (NEUTRAL DETERGENT FIBER - NDF) TRONG KHẨU PHẦN ĐẾN SỰ TIÊU THỤ THỨC ĂN, TỈ LỆ TIÊU HÓA DƯỠNG CHẤT VÀ SỰ TÍCH LŨY ĐẠM CỦA CỪU TỪ 3 ĐẾN 5 THÁNG TUỔI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 28: 8-14
Tạp chí: 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON GREEN TECHNOLOGY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT OCTOBER 30th - 31st, 2014, Ho Chi Minh City University of Technical Education
Tạp chí: 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON GREEN TECHNOLOGY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT OCTOBER 30th - 31st, 2014, Ho Chi Minh City University of Technical Education
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên