Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Tạp chí quốc tế 2024
Số tạp chí 113(2024) Trang:
Tạp chí: Chemical Engineering Transaction

The presence of polyphenol oxidase (PPO) impairs the quality of prepared fruits and vegetables and limits their
commercialization in the market. Therefore, this study investigated effects of conventional blanching at 80-90
°C for 60-240 s on PPO inactivation and color of pumpkin sticks and slices. Fresh pumpkin was rich in nutrition
(9.70±0.48 % protein, 0.14±0.01 % fat, 4.13±0.04 % ash, 7.68±0.38 % crude fiber, 78.35±0.82 % carbohydrate
and 117.42±1.70 mg/100 g carotenoid); however, the intense PPO activity (62.54±3.09 U/g dry matter) implied
it was prone to browning reactions. The results demonstrated that PPO activity from pumpkins decreased with
the increasing blanching temperature and time. PPO inactivation kinetics followed the first-order model with
large determination coefficients (R
2 = 0.81-0.97) and recorded kinetic parameters at 90 °C were k =
130.49±21.28x10-4 s
-1, D = 179±27 s, Ea = 152±33 kJ.mol-1, and z = 13.61±0.76 °C (pumpkin sticks); or k =
142.82±17.84x10-4 s
-1, D = 163±22 s, Ea = 91±22 kJ.mol-1, and z = 10.84±0.88 °C (pumpkin slices). These
findings indicated that pumpkin slices were more sensitive to temperature increase than pumpkin sticks;
however, the D values showed no significant differences (p > 0.05). The surface color of pumpkins was also
reduced significantly during blanching, with a higher color retain in pumpkin slices (L* = 84 %, a = 61 %, and b
= 74 % of its initial values).

Các bài báo khác
Số tạp chí 15(2024) Trang: 10-16
Tạp chí: Journal of Advances in Information Technology
Số tạp chí 13(2024) Trang: 199-209
Tạp chí: International Journal of Phytopathology
Số tạp chí 17(2024) Trang: 1134-1142
Tạp chí: Aquaculture, Aquarium, Conservation & Legislation - International Journal of the Bioflux Society
Số tạp chí 31(2024) Trang: 137-157
Tạp chí: International Journal of Science, Mathematics and Technology Learning
Số tạp chí 30(2024) Trang: 411
Tạp chí: Journal of Molecular Modeling
Số tạp chí 27 - Special issue (Sustainable Aquacultural and Fisheries)(2024) Trang: 552-564
Tạp chí: Fisheries and Aquatic Sciences
Số tạp chí 14(2024) Trang: 406-414
Tạp chí: Indonesian Journal of Applied Linguistics
Số tạp chí 15(2024) Trang: 1381-1389
Tạp chí: Journal of Language Teaching and Research
Số tạp chí 14(2024) Trang: 236-241
Tạp chí: International Journal of Energy Economics and Policy


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...