Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Tạp chí quốc tế 2024
Số tạp chí 24(2024) Trang: 101849
Tạp chí: Food Chemistry: X

This study was conducted to optimize the foam-mat drying conditions to maximize quality [β-carotene and total polyphenol content (TPC)] and drying rate of “Gấc” aril powder by using two novel statistical techniques as Response Surface Methodology (RSM) and Artificial Neural Network (ANN) couple with Genetic Algorithm (GA). During production process, level of egg albumin (EA) used for foaming process and drying temperature mainly influenced the drying rate and content of antioxidant compounds in powder. ANN model of 3–10–3 showed more accuracy and faster prediction capacity than RSM model did. ANN-GA model predicted the optimal conditions to be 13.31 % EA, 0.26 % xanthan gum and drying temperature of 73.1oC, with the drying rate of 1.89 g-water/g dry matter/min, β-carotene content of 395.88 μg/g, TPC of 1.68 mgGAE/g. These results confirmed the suitability and promising of foam-mat drying for “Gấc” aril powder production, to be producing food ingredient containing highly bioactive compounds.

Keywords: “Gấc” aril, foam mat drying, optimization, drying rate, bioactive compounds

Các bài báo khác
Số tạp chí 03 May(2024) Trang: 1-12
Tạp chí: Sustainable Development
Số tạp chí 94(2024) Trang: 103364
Tạp chí: International Review of Economics & Finance
Số tạp chí 36(2024) Trang: 5487–5499
Tạp chí: Chemistry of Materials


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...