Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
15 (2022) Trang: 819-829
Tạp chí: AACL

The study aimed to evaluate the effect of low pH water from acid sulfate soil on growth parameters and digestive enzyme activities of striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) fingerling stage (11.1±0.12 g). The fish was exposed to six levels of water pH including 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 6.5, and 7.2 (tap water as control). The treatments were randomly arranged and triplicated in 500-L fiberglass tanks with a density of 40 fish per tank for 60 days. The results showed that the average fish weights at the pH 6.0, 6.5, and 7.2 (control) treatments were significantly higher than those at the pH 4.5, 5.0, and 5.5 treatment (p < 0.05), and the highest was in the pH 6.5 treatment (40.1±0.22 g). The longest body length was found in the pH 6.5 treatment (17.2±0.12 cm), statistically significant in comparison with fish at the pH 4.5 treatment (14.1±0.47 cm) (p < 0.05). The daily weight gain (DWG) and specific growth rate (SGR) were highest at the pH 6.5 treatment compared to the other treatments. The feed conversion ratio (FCR) was highest at the pH of 6.5 (1.08) while the lowest was at the pH 4.5 (1.64). The survival rates fluctuated between 92.5 and 96.6%, but they were insignificantly different among treatments. The activities of trypsin and chymotrypsin enzymes were significantly decreased in the fish reared in the pH lower than 6.0 while pepsin and amylase enzyme activities showed no effect by the pH levels. The results suggest that the acid sulfate soil areas with slightly low pH (about 6.5) could be considered for striped catfish aquaculture.

Các bài báo khác
Số 16a (2010) Trang: 141-150
Tải về
Số 22a (2012) Trang: 154-164
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 178-187
Tải về
Vol. 54, No. 2 (2018) Trang: 18-26
Tải về
Số 52 (2017) Trang: 93-102
Tải về
trong Nguyễn Thanh Phương, Lam Mỹ Lan, Pham Thanh Liêm (2021) Trang: 84-103
Tạp chí: Kỹ thuật nuôi cá tra (Pangasianodon hypophthalmus) thương phẩm cải tiến và liên kết trong sản xuất
Trong Đỗ Thị Thanh Hương và Nguyễn Thị Kim Hà (2021) Trang: 96-134
Tạp chí: Khả năng thích ứng với yếu tố môi trường của một số loài thủy sản
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...