Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
212 (2019) Trang: 154-161
Tạp chí: Aquatic Toxicology

Elevated concentrations of nitrite develop occasionally in various aquatic habitats and aquaculture facilities, providing a potential danger for freshwater fish that take up nitrite via the gill chloride uptake mechanism. We studied the uptake, effects and metabolism of nitrite in blood, heart and skeletal muscle at two temperatures in striped catfish Pangasianodon hypophthalmus, a facultative air-breathing fish that is heavily cultivated in Southeast Asia. Exposure to 0.8mM ambient nitrite increased blood [nitrite]and [methaemoglobin] (metHb) to high values at day 1, but values subsequently decreased towards controls at day 7. Blood [nitrite] and metHb content were unexpectedly higher at 27 °C (∼1.2 mM; 69% at day 1) than at 33 °C (∼0.9 mM; 55%), reflecting a lower nitrite uptake at the highest temperature, possibly via an increased reliance on air-breathing relative to water-breathing with temperature increase. A large fraction of the nitrite taken up was effectively eliminated by being detoxified to nitrate. Further, erythrocyte metHb reductase activity was increased during nitrite exposure, efficiently reducing metHb to functional haemoglobin. The uptake of nitrite into white skeletal musculature (main part of the fish) was much lower than into heart tissue. While heart [nitrite] was close to blood plasma levels, muscle [nitrite] peaked at ∼0.2mM at day 1 and subsequently declined to ∼0.05mM at day 7, which is below levels reported in various commercial cured meat products. Nitrite was partly metabolized to iron-nitrosyl, S-nitroso and N-nitroso compounds. The increase in nitros(yl)ated compounds was marginal in skeletal muscle and more pronounced in heart tissue.

Các bài báo khác
Số 16a (2010) Trang: 141-150
Tải về
Số 22a (2012) Trang: 154-164
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 178-187
Tải về
Vol. 54, No. 2 (2018) Trang: 18-26
Tải về
Số 52 (2017) Trang: 93-102
Tải về
trong Nguyễn Thanh Phương, Lam Mỹ Lan, Pham Thanh Liêm (2021) Trang: 84-103
Tạp chí: Kỹ thuật nuôi cá tra (Pangasianodon hypophthalmus) thương phẩm cải tiến và liên kết trong sản xuất
Trong Đỗ Thị Thanh Hương và Nguyễn Thị Kim Hà (2021) Trang: 96-134
Tạp chí: Khả năng thích ứng với yếu tố môi trường của một số loài thủy sản
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...