Artemia is a popular aquaculture candidate along Baclieu, Soctrang coastline which engages to thousands of solar salt-fields, locally. Even thought it is an exotic species but the introduction of Artemia into the salt production system has been proved to bring remarkable benefits in term of both economically and environmentally for salt production farmers. Traditional Artemia culture model were developed and applied by local farmers more than twenty years ago and the culture procedure has not been changed since then in most of Artemia farms. As a routine procedure, the cultured ponds required a lot of organic mater like chicken manure (i.e. up to tons per ha per month) as supplemental food into the culturing ponds. The accumulation of organic matter for a long term in the pond sediment effects to other aquaculture activities has been reported. In an effort to reduce the risks for environment as well as the community heath due to bird flue in recent year, a high protein commercial shrimp feed for PL15 (CSF) were investigated and successfully for replacing part of chicken manure during the production period. However, the disadvantage of this feed is high protein content (more than 40 percent); expensive and unsuitable size for Artemia. Based on the Artemia requirement, a lower protein content feed (app. 30 percent) were developed with the aim to replace the use of chicken manure in Artemia culture pond. Results from laboratory experiments showed that there were no different in survival (89-93% versus 92%) growth (6.1-6.7mm vs. 6.4cm) after 14 days of culturing when using experimental feeds and CSF. Important reproductive parameters showed a similar tendency but the encysted off-springs produced per female were higher in experimental feeds (11.3-14.1% versus only 6.1% in CSF). Beside that, an trial system in 500 litter tanks also confirmed this results, survival rate was recorded at more than 70% after 3 weeks culturing; Artemia get maturity after only 6 days of inoculums and gave the production of 12.4-14.1g of cysts and 1.09-1.21kg biomass after 4 weeks of culture which were optimistically compared to the field production.
Nguyễn Văn Hòa, Nguyễn Thị Hồng Vân, Dương Thị Mỹ Hận, Trần Hữu Lễ, Huỳnh Thanh Tới, 2010. Sự TíCH Tụ N, P TRONG AO NUÔI CUA - Cá KèO KếT HợP Ở MùA MƯA THEO CáC MÔ HìNH KHáC NHAU TRÊN RUộNG MUốI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16a: 111-121
Nguyễn Văn Hòa, Đặng Kim Thanh, 2014. THÀNH PHẦN LOÀI VÀ MẬT ĐỘ TẢO Ở CÁC ĐỘ MẶN KHÁC NHAU TRONG HỆ THỐNG BIOFLOC. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 32: 113-122
Nguyễn Văn Hòa, Phạm Nguyễn Huyền Trinh, 2016. Ảnh hưởng của thời gian gây sốc oxy, nhiệt độ và độ mặn đến sinh sản của artemia (Artemia franciscana). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 42: 118-126
Trích dẫn: Nguyễn Văn Hòa, Trần Ngọc Hải, Takeshi Terahara và Châu Tài Tảo, 2020. Ảnh hưởng của bổ sung probiotic trong ương ấu trùng tôm chân trắng (Litopenaeus vannamei Boone, 1931) theo công nghệ biofloc. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(4B): 146-153.
Nguyễn Văn Hòa, Nguyễn Thị Ngọc Anh, Đinh Kim Diệu, 2014. ĐáNH GIá Sự PHáT TRIểN Và GIá TRị DINH DƯỡNG CủA BIO-FLOC Ở CáC Độ MặN KHáC NHAU TRONG ĐIềU KIệN THí NGHIệM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 150-158
Nguyễn Văn Hòa, Nguyễn Thị Hồng Vân, Dương Thị Mỹ Hận, Trần Hữu Lễ, Huỳnh Thanh Tới, 2010. ẢNH HƯỞNG CỦA TÍCH TỤ DINH DƯỠNG (N, P) TRONG MÙA MƯA LÊN KẾT QUẢ SẢN XUẤT ARTEMIA MÙA KHÔ TRÊN RUỘNG MUỐI. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 16b: 208-220
Nguyễn Văn Hòa, Phạm Thị Tuyết Ngân, Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Thị Ngọc Anh, Trương Chí Linh, Đặng Kim Thanh, 2014. ẢNH HƯỞNG CỦA ĐỘ MẶN ĐẾN SỰ HÌNH THÀNH VÀ PHÁT TRIỂN CỦA BIOFLOC TRONG AO BÓN PHÂN. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 30: 53-63
Nguyễn Văn Hòa, Nguyễn Thị Ngọc Anh, Đinh Kim Diệu, 2014. Sử DụNG BIO-FLOC HìNH THàNH Ở CáC Độ MặN KHáC NHAU LàM THứC ĂN CHO ARTEMIA TRONG ĐIềU KIệN PHòNG THí NGHIệM. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 34: 92-98
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên