The antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory properties of extract from Bacillus subtilis RGT2 was examined to assess the prospective of bacteria as a source of natural products with therapeutic potential. These properties were analyzed by performing a set of standard assays. The extract obtained with ethyl acetate showed variety of components: flavonoids, polyphenols, alkaloids, steroids, glycosides, and tannins, as they yielded promising results in all completed assays. The antioxidant activity of Bacillus subtilis RGT2 extract was evaluated using several methods (DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl, EC50=57.38±2.30 µg/mL); ABTS•+ (2,2-azino-bis-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid, EC50=57.01±0.50 µg/mL); FRAP (ferric reducing antioxidant power, EC50=41.41±0.31 µg/mL), TAC (total antioxidant capacity, EC50=94.80±3.16 µg/mL), RP (reducing power, EC50=32.00±0.37 µg/mL), and the results showed good antiradical effects. Moreover, the antimicrobial evaluation showed a potent antibacterial activity against Staphylococcus aureus (MIC=160 µg/mL; MBC=1280 µg/mL. The extract from Bacillus subtilis RGT2 demonstrated anti-inflammatory activity in a dose dependent pattern with a half maximal inhibitory concentration (IC50) value of 73.74±1.77 µg/mL. Results demonstrated that Bacillus subtilis RGT2 extract can represent an important natural source with high antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory potential effects. Keywords: Bacillus subtilis RGT2, antibacterial, antioxidant, anti-inflammatory, Staphylococcus aureus
Trích dẫn: Huỳnh Văn Trương, Nguyễn Hữu Hiệp và Lý Tú Hương, 2019. Phân lập và định danh vi khuẩn nội sinh ở cây diếp cá (Houttuynia cordata Thunb, Saururaceae) tại tỉnh Kiên Giang có hoạt tính kháng khuẩn với vi khuẩn Staphylococcus aureus từ mụn nhọt ở người. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(2): 166-173.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên