Nitrogen fertilizer causes adverse effects on the environment aspect, so biological nitrogen sources should be applied in agriculture. The objective of the study was to evaluate the efficacy of N2-fixing rhizospheric bacteria in improving soil fertility, nitrogen (N) uptake, growth and yield of green soybean (Glycine max (L.) Merr). Materials and Methods: The pot experiment was conducted with 9 treatments (i) 100% N of recommendation of fertilizer formula (RFF), (ii) 85% N, (iii) 70% N, (iv) 55% N, (v) 85% N and a mixture of Enterobacter cloacae ASD-07 and ASD-28, (vi) 70% N and a mixture of ASD-07 and ASD-28, (vii) 55% N and a mixture of ASD07 and ASD-28, (viii) 0% N and ASD-07 and ASD-28, and (ix) 0% N, without bacteria, with four replications in in-dyke alluvial soil collected from Chau Phu District, An Giang Province. Results: The use of a mixture of the two N2-fixing rhizospheric strains as biofertilizers at 85% N level improved NH4 + content and N uptake with an increase of 3.1 mg kgG1 and 95.8 mg potG1 , respectively. They also produced higher values in growth including plant height, number of leaves, stem diameter and yield components including pod number, pod diameter, seed length, seed diameter and seed thickness. Conclusion: The application of a mixture of the two N2-fixing rhizospheric strains resulted in replacing 15% N of RFF, but it still improved the yield
Võ Thị Bích Thủy, Nguyễn Bảo Vệ, Trần Thị Ba, 2005. CẢI THIỆN NĂNG SUẤT VÀ PHẨM CHẤT DƯA LÊ (MUSKMELON) BẰNG CÁCH BÓN PHÂN KALI TRÊN ĐẤT PHÙ SA TẠI CẦN THƠ VỤ XUÂN HÈ NĂM 2004. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 04: 16-25
Trích dẫn: Võ Thị Bích Thủy, Nguyễn Thị Vẽ, Đoàn Thị Kiều Tiên, Nguyễn Thị Thu Nga và Trần Thị Ba, 2016. Đánh giá khả năng gây bệnh của các chủng vi khuẩn Ralstonia solanacearum và bước đầu khảo sát ảnh hưởng của các gốc ghép ớt đến khả năng chống chịu bệnh héo vi khuẩn trên ớt sừng trong điều kiện nhà lưới. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề: Nông nghiệp (Tập 3): 241-248.
Võ Thị Bích Thủy, Trần Thị Ba, Dương Phát Thịnh, 2014. ẢNH HƯỞNG CỦA BỐN LOẠI GỐC GHÉP ỚT ĐẾN SINH TRƯỞNG VÀ NĂNG SUẤT ỚT SỪNG VÀNG CHÂU PHI (CAPSICUM SPP.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 35: 31-37
Thuy, V.T.B., Ky, H., Ba, T.T., Hien, N.L. and Yeap, S.K., 2016. Assessment of genetic diversity of chili rootstock using issr marker. Can Tho University Journal of Science. Vol 3: 7-13.
Võ Thị Bích Thủy, Trần Thị Ba, Dương Văn Rẻ, Đỗ Thành Phát, 2014. KHẢO SÁT SƠ KHỞI 10 LOẠI GỐC GHÉP ỚT ĐẾN NĂNG SUẤT ỚT HIỂM LAI 207. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Nông Nghiệp: 85-90
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên