The aim of this study to investigate the bioactive properties including activities of bile salt hydrolase (BSH) enzyme, cholesterol reducing, lactic acid producing and antibacteria of 59 isolates of lactic acid bacteria (LAB) were isolated from fermented foods in Can Tho city. The results showed that there were only 17 isolates exhibited BSH activity. The 17 LAB isolates were also screened for lowering cholesterol in vitro, concentration of lactic acid and antimicrobial activity. The results demonstrated that the cholesterol concentration in growth medium of 17 isolates reduced about 30% – 75% after 24 hours of incubation. The highest lactic acid content was 26.83 ± 0.09 g/L. The results of antimicrobial activity detection showed that 17 isolates inhibited Escherichia coli ATCC 8739, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Pseudomonas aeruginosa;and 10 isolates inhibited Vibrio paraheamolyticus RIMD 2210633and Enterobacter cloacae LMG 2683. Analysis of 16S rRNA sequences indicated that C.CP.1 shared 97% sequence homology with Lactobacillus sp., L.CP.8showed 97% sequence similarity with Pediococcus sp. and L.CP.11closely related 96% withLactobacillus sp..
Trích dẫn: Võ Thị Tú Anh, Trần Chí Linh, Trần Thị Thanh Thi và Đỗ Phước Quí, 2017. Khảo sát hoạt tính kháng khuẩn và kháng oxy hoá của các cao chiết từ thân và lá cây Bọ Mắm (Pouzolzia zeylanica L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 52a: 29-36.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên