Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
00 (2021) Trang: 1-15
Tạp chí: Journal of Food Processing and Preservation

The antioxidant and antimicrobial properties of Camellia sinensis and Psidium guajava leaf extracts were determined and applied as soaking solutions for snakehead (Channa striata) fillets prior to 12-day ice storage. The scavenge 50% of the DPPH (2,2ʹ-diphenyl-1-picrylhydrazyl) free radicals (IC50) of C. sinensis was 7.63 µg/mL and 5.04 µg/mL for P. guajava extract. The minimum inhibition concentrations (MIC) of C. sinensis and P. guajava against Aeromonas hydrophila were 625 and 313 µg/mL, respectively. The IC50 and MIC concentrations were then applied as extract solutions for soaking snakehead fillets before ice storage. During ice storage, snakehead fillets treated with plants extracts showed reduced lipid oxidation, inhibited bacteria growth, and enhanced sensory properties compared to untreated samples. Based on the total viable count, shelf life of snakehead fillets treated with C. sinensis and P. guajava extracts can be prolonged up to 8 days while less than 8 days for the control treatment.

 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...