The aim of the study is to evaluate the effect of phage cocktail or phage cocktail plus soya flour 0.125% to prevent bacterial grain rot in the field conditions. The experiment was randomized in completely block design and included four treatments i.e phage cocktail (consisted 3 phages i.e ФBurAG58, ФBurVL34 and ФBurDT47a), phage cocktail plus soya flour 0.125%, Starner 20 WP, and untreated control. The results showed that all phage treatment expressed significantly lower percentage of infected grain rot and AUDPC than Starner 20 WP treatment and untreated control; and disease reduction ability of these treatments over 50%. In addition, the actual yield of phage mixture plus soya flour 0.125% was significantly higher than the two treatments (Starner 20 WP and untreated control).
Trích dẫn: Đoàn Thị Kiều Tiên, Huỳnh Vân An và Nguyễn Thị Thu Nga, 2016. Nghiên cứu cải thiện sự tồn tại của xạ khuẩn trong chế phẩm tồn trữ dạng đông khô. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 1-7.
Trích dẫn: Đoàn Thị Kiều Tiên, Lê Quốc Uy, Bùi Thị Thanh Mỹ, Kaeko Kamei và Nguyễn Thị Thu Nga, 2018. Nghiên cứu hiệu quả của thực khuẩn thể phòng trị bệnh thối hạt do vi khuẩn Burkholderia glumae trên lúa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(7B): 41-47.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên