Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
22 (2023) Trang: 302-308
Tạp chí: Asian Journal of Plant Sciences

Background and Objective: Mango is one of the most important fruits in the Mekong Delta. This study was conducted to investigate the SSR marker which showed a high linkage to peel thickness and sweetness of mango cultivars. Materials and Methods: Ten SSR molecular markers including SSR-18, SSR-20, SSR-23, SSR-28, SSR-41, SSR-51, SSR-52, SSR-59, SSR-62 and SSR-68 on 8 mango cultivars: Hoa Loc, Cat Chu, Aroma, Thanh Ca, Australia, Taiwan, Green Thai and Keo were collected and analyzed. Results: The procedure for extracting mango DNA by CTAB achieves good DNA quality. The PCR analysis on 10 standard markers of SSR showed polymorphisms. The PIC coefficients of the 10 molecular markers ranged from 0.56 (SSR-52) to 0.74 (SSR-23, SSR-41) for mango. The average PIC coefficient of the 10 molecular markers studied is 0.673. Conclusion: The study also showed that 4 standard molecular markers of SSR associated with genes regulating peel thickness and sweetness on 8 mango varieties were: SSR-20, SSR-41 (peel thickness), SSR-51 and SSR-68 (sweetness). Such data contribute to the molecular basis for mango breeding programs.

Các bài báo khác
Tập 55, Số CĐ Công nghệ Sinh học (2019) Trang: 160-167
Tải về
Tập 54, Số 7 (2018) Trang: 6-12
Tải về
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...