Black spot (also referred to as Ascochyta blight, Ascochyta foot rot and black stem, and Ascochyta leaf and pod spot) is a devastating disease of pea (Pisum sativum) caused by one or more pathogenic fungi, including Didymella pinodes, Ascochyta pisi, and Phoma pinodella. Surveys were conducted across pea-growing regions of Western Australia in 1984, 1987, 1989, 1996, 2010, and 2012. In total, 1,872 fungal isolates were collected in association with pea black spot disease symptoms. Internal transcribed spacer regions from representative isolates, chosen based on morphology, were sequenced to aid in identification. In most years and locations, D. pinodes was the predominant pathogen in the black spot complex. From 1984 to 2012, four new pathogens associated with black spot symptoms on leaves or stems (P. koolunga, P. herbarum, Boeremia exigua var. exigua, and P. glomerata) were confirmed. This study is the first to confirm P. koolunga in association with pea black spot symptoms in field pea in Western Australia and show that, by 2012, it was widely present in new regions. In 2012, P. koolunga was more prevalent than D. pinodes in Northam and P. pinodella in Esperance. P. herbarum and B. exigua var. exigua were only recorded in 2010. Although A. pisi was reported in Western Australia in 1912 and again in 1968 and is commonly associated with pea black spot in other states of Australia and elsewhere, it was not recorded in Western Australia from 1984 to 2012. It is clear that the pathogen population associated with the pea black spot complex in Western Australia has been dynamic across time and geographic location. This poses a particular challenge to development of effective resistance against the black spot complex, because breeding programs are focused almost exclusively on resistance to D. pinodes, largely ignoring other major pathogens in the disease complex. Furthermore, development and deployment of effective host resistance or fungicides against just one or two of the pathogens in the disease complex could radically shift the make-up of the population toward pathogen species that are least challenged by the host resistance or fungicides, creating an evolving black spot complex that remains ahead of breeding and other management efforts.
Trần Sỹ Hiếu, Trần Văn Hâu, Phạm Công Bằng, 2011. KHẢO SÁT ĐẶC TÍNH HÌNH THÁI THỰC VẬT CỦA MỘT SỐ GIỐNG CHANH (CITRUS AURANTIFOLIA L.) TẠI HUYỆN CÁI BÈ, TỈNH TIỀN GIANG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 20b: 106-116
Trần Sỹ Hiếu, Tomonori Shiraishi, Kazuhiro Toyoda, 2010. ĐÁNH GIÁ KHẢ NĂNG PHÒNG TRỪ SINH HỌC BỆNH THÁN THƯ (COLLETOTRICHUM OBICULARE 104T) TRÊN CÂY DƯA LEO (CUCUMIS SATIVUS CV. TSUYATARO) CỦA MỘT SỐ DÒNG ACTINOMYCETES NỘI SINH. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 15b: 186-196
Trần Sỹ Hiếu, Trần Văn Hâu, Phạm Tuân, 2012. SỰ RA HOA TRONG ĐIỀU KIỆN TỰ NHIÊN VÀ ẢNH HƯỞNG CỦA THỜI GIAN VÀ NHIỆT ĐỘ XỬ LÝ ĐẾN SỰ RA HOA CỦA HAI GIỐNG PHÁT TÀI LÁ SỌC VÀ LÁ XANH (DRACAENA FRAGANS L.) TẠI CẦN THƠ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 22a: 242-252
Trích dẫn: Trần Sỹ Hiếu, Huỳnh Lê Anh Nhi, Phạm Quốc Anh và Trần Văn Hâu, 2017. Ảnh hưởng của KNO3 phun qua lá đến năng suất và phẩm chất trái cam Xoàn (Citrus sinensis L.) tại huyện Phụng Hiệp, tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 52b: 49-55.
Trần Sỹ Hiếu, Trần Văn Hâu, Phan Xuân Ha?, 2014. ĐẶC TÍNH SINH TRƯỞNG VÀ NĂNG SUẤT CỦA DỪA TA XANH VÀ CÂY TRỒNG XEN TẠI VÙNG NGỌT HÓA HUYỆN TRẦN VĂN THỜI, TỈNH CÀ MAU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Nông Nghiệp: 76-84
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên