A four step synthetic process of sodium amidopropoxyacetate (7b) from catfish fat has been sucessfully developed with the total yield of 38%. The synthetic method made use of (a) Transesterification of catfish triglycerides to obtaine a mixture of methyl esters (2b) which was then undergone an (b) Amidation reaction using propanolamine to give the corresponding N-(3-hydroxypropyl)carboxamide (4b) (c) Carboxylation of (4b) and finally (d) Base treatment to finish the desired sodium amidopropoxyacetate (7b). The structures of the synthetic compounds have been fully determined based on NMR spectroscopy data. This type of anionic surfactant proved to possess a good emulsifying property, negligible irritativeness although lower foaming stability was observed compared to that of the comercially available LAS surfactant..
Title: Synthesis of catfish fat-based anionic surfactant: sodium amidopropoxyacetate
TóM TắT
Chất hoạt động bề mặt anion sodium amidopropoxyacetate (7b) đã được tổng hợp thành công từ mỡ cá basa với hiệu suất toàn phần đạt 38%. Quy trình tổng hợp trải qua bốn giai đoạn: (a) Transester hóa triglyceride có trong mỡ cá tạo hỗn hợp methyl ester (2b) (b) Amide hóa hỗn hợp (2b) bởi propanolamine thu được N-(3-hydroxypropyl)carboxamide (4b) tương ứng (c) Carboxyl hóa chất trung gian (4b) bởi a?chloroacetic acid và (d) Kiềm hóa tạo ra chất hoạt động bề mặt anion sodium amidopropoxyacetate (7b). Cấu trúc của các chất được xác nhận dựa trên các phương pháp phổ nghiệm NMR. Chất hoạt động bề mặt tổng hợp được thể hiện khả năng tạo nhũ rất tốt, tính kích ứng da không đáng kể mặc dù khả năng tạo bọt và độ bền bọt thấp hơn so với chất hoạt động bề mặt LAS trên thị trường.
Từ khóa: Chất hoạt động bề mặt, tính phân hủy sinh học, acid béo, dầu thực vật
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên