There were 286,207 ha of fruit cultivated area in the Mekong Delta with total volume reached 3,18 million tonnes in 2013; in which 185,000 ha from specialised fruit area (about 64.6% of total area of the South region) including 13 kinds of fruit products: dragon, mango, rambutan, durian, star apple, pomelo, longan, banana, pineapple, oranges, custard, sapoche (sapodilla) and tangerine. Mango is one of the most widely grown fruit in the Mekong Delta with 41,800 ha (accounting for 48.0% of the total national mango area and 65.1% of the Southern region) with an output of 417,268 tonnes in 2013. Mango is mainly cultivated in 4 provinces such as Dong Thap, Tien Giang, An Giang and Vinh Long. The four provinces account for 72.8% of the total area and 72.8% of the total mango production in the Mekong Delta. There are two main varieties of mangoes: Hoa Loc mango and Cat Chu mango (about 80%); both kinds of these mangoes have comparable and competitive advantages in price and quality than those of other mangoes in Vietnam but not in international market. In addition, there are many limitations regarding awareness of mango chain actors, linkages of production and distribution as well as the support of local governments at all levels to increase mangoes quantity and quality. The study applied the value chain approach of Kaplinsky & Morris (2001), the ValueLinks method of GTZ (2007); Marking value chains work better for the poor (M4P, 2008) and participation of chain actors. The research objectives are (1) Analysis of mango market, (2) Assessment of production and distribution situation of mango in the MD, (3) Analysis of mango value chain and (4) Mango constrains and recommendations for developing further policies and better measures to improve added value of mango products.
Võ Thị Thanh Lộc, 2016. Assessment of agri-product value chains in the Mekong Delta: Problems and solutions. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 02: 100-111
Võ Thị Thanh Lộc, Nguyễn Phú Son, Lâm Huôn, Trương Hồng Võ Tuấn Kiệt, Lê Trường Giang, Nguyễn Thị Thu An, Huỳnh Hữu Thọ, 2015. Phân tích chuỗi giá trị ớt tỉnh Đồng Tháp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 38: 107-119
Võ Thị Thanh Lộc, Lê Nguyễn Đoan Khôi, 2011. PHÂN TÍCH TÁC ĐỘNG CÁC CHÍNH SÁCH VÀ CHIẾN LƯỢC NÂNG CẤP CHUỖI NGÀNH HÀNG LÚA GẠO. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 19b: 110-121
Võ Thị Thanh Lộc, Nguyễn Phú Son, 2013. GIẢI PHÁP NÂNG CẤP CHUỖI GIÁ TRỊ GẠO ĐẶC SẢN ?ST5? TỈNH SÓC TRĂNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 27: 25-33
Võ Thị Thanh Lộc, Nguyễn Phú Son, Nguyễn Thị Kim Thoa, Lê Hữu Danh, Tat Duyen Thu, Huỳnh Hữu Thọ, 2014. NÂNG CAO CHẤT LƯỢNG NÔNG SẢN: GIẢI PHÁP CHO SẢN PHẨM LÚA GẠO TÀI NGUYÊN TỈNH SÓC TRĂNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 35: 40-49
Võ Thị Thanh Lộc, Nguyễn Phú Son, Phạm Hải Bửu, Nguyễn Công Toàn, Võ Thanh Dũng, Nguyễn Thị Kim Thoa, , 2011. NGHIÊN CỨU CHUỖI GIÁ TRỊ NGÀNH HÀNG TƠ XƠ DỪA NHẰM TẠO VIỆC LÀM VÀ CẢI THIỆN THU NHẬP NGƯỜI NGHÈO Ở ĐỒNG BẰNG SÔNG CỬU LONG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 17b: 61-70
Võ Thị Thanh Lộc, Nguyễn Phú Son, 2011. PHẦN 1: PHÂN TÍCH CHUỖI GIÁ TRỊ LÚA GẠO VÙNG ĐỒNG BẰNG SÔNG CỬU LONG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 19a: 96-108
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên