Abstract
The experiment was arranged in randomized complete block, 3 replications, 12 treatments of 12 varieties/ lines of rice: MTL 513, MTL549, MTL495, MTL 645, TPCT8, TPCT10, TPCT11, TPCT12, TPCT13, TPCT14, TPCT15 and OM4218 as control varieties. The experiment was conducted in Spring- Summer crop of 2010 in Chau Thanh A district, Vi Thuy district and Nga Bảy Town of Hau Giang province. Four varieties/ lines of aromatic rice were selected as: MTL 513, MTL 549, MTL495, and MTL 645 content of low to intermediate amylose content (19.74 to 24.68%), high protein content (7.83 - 8.3%), high yield (7.23 to 7.46 tonnes / ha), short growth duration (less than 100 days), less disease than the control variety, long-stender grains and good grain quality, meeting the objectives.
Keywords: Good grain quality, aromatic rice, control varieties
Title: Result of selecting high yield and good quality aromatic rice varieties in Hau Giang province in Spring-Summer crop of 2010
Tóm tắt
Thí nghiệm được bố trí theo thể thức khối hoàn toàn ngẫu nhiên, 3 lần lặp lại, 12 nghiệm thức là 12 giống/dòng lúa: MTL 513, MTL549, MTL495, MTL 645, TPCT8, TPCT10, TPCT11, TPCT12, TPCT13, TPCT14, TPCT15 và giống OM4218 làm đối chứng. Thí nghiệm được thực hiện ở vụ Xuân Hè 2010 tại huyện Châu Thành A, huyện Vị Thủy và Thị xã Ngã Bảy của tỉnh Hậu Giang. Kết quả có 04 giống/dòng lúa thơm được chọn là: MTL 513, MTL 549, MTL495 và MTL 645 có hàm lượng amylose thấp đến trung binh (19,74-24,68%), hàm lượng protein cao (7,83 ? 8,3%), năng suất cao (7,23-7,46 tấn/ha), thời gian sinh trưởng ngắn (dưới 100 ngày), ít bị sâu bệnh hơn giống đối chứng, có hạt gạo thon dài và chất lượng gạo tốt, đạt mục tiêu đề ra.
Từ kho?a: Lúa thơm, lúa chất lượng tốt, giống đối chứng