Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Tạp chí trong nước 2024
Số tạp chí 34(2024) Trang: 24-32
Tạp chí: Engineering and Technology for Sustainable Development

The objective of this study was to increase our understanding taro flour quality characteristics and their sensitivity to the effects of thermal processing. To investigate this, the variability of color values, antinutrient (calcium oxalate), paste and gel properties of dried taro flour was evaluated by blanching taro root slices at different temperatures (80, 90, and 100°C) and durations (1, 2, and 3 minutes). Blanching temperature improved the color values and reduced calcium oxalate more than the blanching duration. About 50–75 % of the variability of Rapid Viscosity Analyser (RVA) pasting properties and hardness of flour gels kept at 4°C for 24 h was contributed by blanching temperatures. Flour gel consistency had a higher variance (65 %) from blanching time, although blanching temperature also contributed significantly to variability. Raising the blanching temperature boosted the consistency and hardness of taro flour gel, but lowered its viscosity and pasting temperature. Meanwhile, extending the blanching duration heightens taro flour viscosity and gel consistency but diminished gel hardness. Viscosities were negatively correlated with gel consistency but positively with hardness. Understanding the extent of the specific blanching process affecting functional properties of taro flour is useful for food technologists to apply in foods and other applications

Các bài báo khác
Số tạp chí 1(2024) Trang: 321-329
Tạp chí: Kỷ yếu Hội nghị Khoa học công nghệ Quốc gia lần thứ XVII về Nghiên cứu cơ bản và ứng dụng Công Nghệ thông tin (FAIR)
Số tạp chí 229(2024) Trang: 274 - 282
Tạp chí: Tạp chí Khoa học và Công nghệ Đại học Thái Nguyên
Số tạp chí 1(2024) Trang: 330-335
Tạp chí: Hội thảo quốc gia lần thứ XXVII: Một số vấn đề chọn lọc của Công nghệ thông tin và truyền thông
Số tạp chí 1(2024) Trang: 466-471
Tạp chí: Hội thảo quốc gia lần thứ XXVII: Một số vấn đề chọn lọc của Công nghệ thông tin và truyền thông (VNICT)
Số tạp chí 1(2024) Trang: 687-692
Tạp chí: Hội thảo quốc gia lần thứ XXVII: Một số vấn đề chọn lọc của Công nghệ thông tin và truyền thông (VNICT)
Số tạp chí 19(2024) Trang: 126-137
Tạp chí: Tạp chí Nghiên cứu khoa học và Phát triển kinh tế Trường Đại học Tây Đô
Số tạp chí 1(2024) Trang: 806-814
Tạp chí: Kỷ yếu Hội nghị Khoa học công nghệ Quốc gia lần thứ XVII về Nghiên cứu cơ bản và ứng dụng Công Nghệ thông tin (FAIR)
Số tạp chí 24(2024) Trang: 297-306
Tạp chí: Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development
Số tạp chí 05(2024) Trang: 89-95
Tạp chí: Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam
Số tạp chí 311(2024) Trang: 324-329
Tạp chí: Tạp chí Thiết bị giáo dục


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...