Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
5 (2021) Trang: 1255-1259
Tạp chí: Tropical Journal of Natural Product Research

Balanophora latisepala is a species of angiosperm, which does not contain chlorophyll. This species has compulsory parasitic life on host trees and has been found in Bay Nui area, An Giang, Vietnam. This study was aimed to examine the phytochemical constituents, antioxidant and antibacterial activities of the Balanophora latisepala whole stem.  the antioxidant activity was determined using DPPH free radical scavenging method while the antibacterial activity was evaluated by the agar well diffusion method. Preliminary phytochemical screening identified the following constituents; alkaloids, carbohydrates, cardiac glycosides, flavonoids, phenols, amino acids and proteins, saponins, sterols, tannins, terpenoids, quinones, phytosterols, gum and resin, xanthoproteic, coumarins and essential oils. With respect to the antioxidant activity, the aqueous extract of Balanophora latisepala was comparable to the methanol extract in neutralizing DPPH free radical, with half-maximal effective concentration (EC50) of 107.65 ± 4.90 µg/mL and 101.50 ± 2.37 µg/mL, respectively. These two extracts were able to neutralize DPPH radical more significantly than the ethanol extract (EC50 = 806.30 ± 23.52 µg/mL) (p < 0.05). For the antibacterial activity, at a concentration of 400 mg/mL, the aqueous extract of B. latisepala was most active against Salmonella sp. compared to the other bacterial strains including Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Escherichia coliPseudomonas aeruginosa, and Staphylococcus aureus.  The methanol extract at 400 mg/mL was the least active against P. aeruginosa and Salmonella sp. These preliminary results showed that B. latisepala is a rare species that has low antioxidant and low antibacterial activities.

 
Các bài báo khác
Tập 55, Số CĐ Khoa học Giáo dục (2019) Trang: 105-114
Tải về
Số 16b (2010) Trang: 221-229
Tải về
Tập 55, Số 1 (2019) Trang: 62-68
Tải về
Số 36 (2015) Trang: 88-97
Tải về
Vol. 12, No 2 (2020) Trang: 9-14
Tải về
5 (2021) Trang: 559-563
Tạp chí: Tropical Journal of Natural Product Research
(2016) Trang: 15-24
Tạp chí: Hội Nghị Khoa học Khoa Sư phạm - Trường Đại học Cần Thơ - 2016
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...