The study explored the use of small peptides and oligopeptides derived from hydrolyzed whiteleg shrimp head protein (Litopenaeus vannamei) to nurture Trichogaster pectoralis (Pearl Gourami). These peptide fragments were analyzed for amino nitrogen content and molecular weight using the OPA and SDS-PAGE methods. Two types of feed were tested: control feed (CF) and processed feed (PF), both containing fish meal, to evaluate the growth of Pearl Gourami. The results showed that both feeds led to low concentrations of dissolved oxygen (DO) (4.48 to 6.49 mg/L), chemical oxygen demand (COD) (16.09 to 24.98 mg/L), and biological oxygen demand (BOD) (16.62 to 22.61 mg/L), which were within the acceptable limits set by national aquaculture standards. Additionally, the survival rate of the fish remained highly, ranging from 94.8% to 99% after 60 days. In terms of growth performance, fish fed with PF exhibited weight gain (WG) of 7.00±0.76 g/fish, daily weight gain (DWG) of 0.117±0.014 g/fish/day, specific growth rate (SGR) of 0.672±0.065 %/g/fish, feed intake (FI) of 0.467±0.002 g/fish/day, and a feed conversion ratio (FCR) of 4.16±0.314. The digestibility coefficients of dry matter (ADCDM), total protein (ADCpro), and total lipid (ADCLip) for fish fed with PF were 66.2%±1.92, 90.4%±0.468, and 88.3%±0.576, respectively. Furthermore, the average meat weight of Pearl Gourami was 2.08±0.221 grams.
Trích dẫn: Võ Văn Song Toàn, Lê Tấn Hòa, Nguyễn Thị Cẩm Giang, Kim Thị Thu Xương, Trương Thị Thanh Tuyền, Lê Ngọc Tuyết, Nguyễn Ngọc Phương Vy, Dương Thị Hương Giang và Trần Nhân Dũng, 2019. Ứng dụng lysozyme để tạo chế phẩm bột oligosaccharide từ vỏ tôm thẻ chân trắng (Litopennaeus vannamei). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(1): 111-118.
Võ Văn Song Toàn, Bùi Thị Ngọc Hân, Nguyễn Lê Bảo Trân, Hồ Quảng Đồ, Trần Nhân Dũng, 2014. PHÂN LẬP, TUYỂN CHỌN NẤM MEN ĐỂ LÊN MEN CỒN TỪ BÃ MÍA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Nông Nghiệp: 149-157
Trích dẫn: Võ Văn Song Toàn, Tào Việt Hà, Nguyễn Thị Bảo Trân, Nguyễn Trương và Nguyễn Huỳnh Khánh Duy, 2020. Sử dụng bột thân thanh long (Hylocerus undatus) để lên men chua bằng vi khuẩn Bacillus spp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(4B): 61-70.
Trích dẫn: Võ Văn Song Toàn, Nguyễn Việt Hưng, Võ Trung Nghĩa và Trần Nhân Dũng, 2016. Ứng dụng bromelain để sản xuất bột giàu đạm amin từ vỏ đầu tôm (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 45b: 7-15.
Trích dẫn: Võ Văn Song Toàn, Đỗ Thị Cẩm Hường, Hồ Quảng Đồ và Trần Nhân Dũng, 2017. Phân lập, tuyển chọn và định danh vi khuẩn dạ cỏ của bò để phân giải bột bã mía trong điều kiện in vitro. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 48b: 71-80.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên