Thông tin chung: Ngày nhận bài: 21/10/2019 Ngày nhận bài sửa: 22/12/2019 Ngày duyệt đăng: 23/04/2020 Title: The optimal ratio of energy (protein: lipid) of red tilapia (Oreochromis sp.) cultured in combined high temperature and saline water Từ khóa: Cá điêu hồng (Oreochromis sp.), độ mặn, năng lượng, nhiệt độ, protein Keywords: Energy, red Tilapia (Oreochromis sp.), protein, salinity, temperature | ABSTRACT Research on the survival rate, growth, feed conversion ratio, nutrients (protein, lipid) utilization efficiency and retention of red tilapia (Oreochromis sp.) 7.06 g was conducted on two environmental cultured conditions: normal (28oC-0‰) and high temperature and salinity (34oC-12‰) with six diet treatments consisting three levels of protein (25, 30 and 35%) and two levels of lipid (6 and 9%) corresponding to the energy level is 13.42, 15.76, 17.99, 12.90, 15.26, and 17.84 KJ/g; and the dietary energy ratios originated from protein/lipid 2.59, 3.08, 3.67, 1.71, 2.01 and 2.33, respectively over a 25-day period. The results showed that the high temperature and salinity (34oC-12‰) of cultured environment significantly increased the survival rate; growth; feed intake; and retention of nutrients (protein and lipid), but did not affect HSI (hepatopancreas volume) of red tilapia. The dietary ratio of energy originated from protein and lipids only influenced the retention of protein (NPU). The optimal dietary ratio of energy (protein: lipid) for red tilapia is 2.8 at normal cultured condition (28oC-0‰); 2.6 at high temperature and salinity (34oC-12‰) and this means red tilapia cultured in high temperature-salinity preferred energy from dietary lipid TÓM TẮT Nghiên cứu xác định tỉ lệ sống, tăng trưởng, hiệu quả sử dụng thức ăn, hiệu quả tích lũy dưỡng chất (protein, lipid) của cá điêu hồng (Oreochromis sp.) 7,06 g được thực hiện trong môi trường nuôi bình thường (28oC-0‰) và môi trường nhiệt độ và độ mặn cao (34oC-12‰) với sáu nghiệm thức thức ăn gồm ba mức protein (25, 30 và 35%) và hai mức lipid (6 và 9%) tương ứng với các mức năng lượng là 13,42; 15,76; 17,99; 12,90; 15,26; 17,84 KJ/g; và tỉ lệ năng lượng (protein/lipid) lần lượt là 2,59; 3,08; 3,67; 1,71; 2,01và 2,33 trong thời gian nuôi 25 ngày. Kết quả cho thấy nhiệt độ và độ mặn cao (34oC-12‰) của môi trường làm tăng tỉ lệ sống; tăng trưởng; tỉ lệ thức ăn ăn vào; hiệu quả tích lũy protein, hiệu quả tích lũy lipid tuy nhiên không ảnh hưởng lên tỉ lệ HSI (khối lượng gan tụy) của cá điêu hồng. Tỉ lệ năng lượng (protein: lipid) trong thức ăn chỉ ảnh hưởng lên tích lũy protein của cá điêu hồng. Tỉ lệ năng lượng (protein: lipid) tối ưu trong thức ăn cho cá điêu hồng là 2,8 ở điều kiện nhiệt độ và độ mặn bình thường (28oC-0‰); 2,6 ở điều kiện nhiệt độ và độ mặn cao (34oC-12‰). Như vậy khi cá điêu hồng nuôi trong điều kiện môi trường nhiệt độ và độ mặn cao (34oC-12‰), cá có nhu cầu sử dụng năng lượng từ lipid trong thức ăn nhiều hơn. |