The current oral vaccine delivery presents numerous challenges due to physiological barriers in the gastrointestinal tract including antigen degradation by enzymes and gastric pH conditions. Contributing to overcome these problems, this work developed non-cross-linked chitosan (CHI) nanoparticles, with/without functionalization with alginate (ALG), using multilayer co-axial electro-spraying method, to orally deliver ovalbumin (OVA), a model antigen. The prepared OVA@CHI and OVA@CHI@ALG nanoparticles possessed spherical shape, uniform size and non-agglomeration, high OVA encapsulation efficiency of above 90 %, and core-shell structure with mean diameters of 276.9 ± 70.7 nm (for OVA@CHI) and 304.3 ± 63.9 nm (for OVA@CHI@ALG), determined via SEM images. The particle hydrodynamic diameters, analyzed by the DLS method, were 313.0 ± 72.4 nm for OVA@CHI and 367.6 ± 83.2 nm for OVA@CHI@ALG, in agreement with the SEM results. Additionally, the material functional group interactions and the polyelectrolyte complex formations were confirmed by FTIR spectra and TGA/DSC thermo-grams, indicating the successful formulation. Subsequently, the OVA@CHI@ALG nanoparticles revealed good stability in acidic environment under the presence of digestive enzymes. The OVA release profiles of OVA@CHI@ALG nanoparticles exhibited limited release in simulated gastric fluid (pH 1.2), followed by sustained release in simulated intestinal fluid (pH 6.8) and simulated colonic fluid (pH 7.4) over a 48-h test period. Interestingly, the primary structure of OVA, analyzed by SDS-PAGE analysis, was maintained during the preparation process and after the release test, while the OVA secondary structure, examined by circular dichroism measurement, demonstrated a decrease of α-helix and an increase of β-sheet contents. Finally, the in vitro mucin-binding study indicated a significant adhesive efficiency of 69.21 ± 4.24 % for OVA@CHI and 75.07 ± 2.58 % for OVA@CHI@ALG at pH 7.4. Conclusively, the OVA@CHI@ALG nanoparticles fabricated by tri-axial electro-spraying method could be a promising oral vaccine delivery system for sustained release of OVA.
Cao Lưu Ngọc Hạnh, Nguyễn Trường Giang, Nguyễn Thành Nhiều, 2015. Phương pháp gia công hầm ủ biogas từ sợi xơ dừa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 37: 1-7
Trích dẫn: Cao Lưu Ngọc Hạnh, Nguyễn Thị Bích Thuyền, Lương Huỳnh Vủ Thanh và Nguyễn Văn Kha, 2020. Phương pháp cải thiện độ bền môi trường của vật liệu composite từ nhựa polypropylene và trấu. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 56(6A): 1-8.
Cao Lưu Ngọc Hạnh, Trần Thùy Gương, Lê Hoài Phúc, 2014. Sử DụNG GLUTARALDEHYDE Để CảI THIệN CƠ TíNH Và GIảM Độ HúT NƯớC CủA POLYMER PHÂN HủY SINH HọC Từ POLY VINYL ALCOHOL Và TINH BộT SắN. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 30: 1-8
Cao Lưu Ngọc Hạnh, Trương Chí Thành, NGUYEN KHANH LUAN, 2013. PHƯƠNG PHÁP GIA CÔNG TẤM MAT XƠ DỪA CÓ VÀ KHÔNG CÓ CHẤT KẾT DÍNH ĐỂ KHẢO SÁT KHẢ NĂNG GIA CƯỜNG CHO VẬT LIỆU COMPOSITE NỀN NHỰA NHIỆT DẺO. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 103-108
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên