Thông tin chung: Ngày nhận bài: 14/12/2018 Ngày nhận bài sửa: 21/02/2019 Ngày duyệt đăng: 30/08/2019 Title: Effects of Ricinus communis L. extract on the immune response and resistance to Vibrio parahaemolyticus of the white leg shrimp (Penaeus vannamei) Từ khóa: Cao chiết thầu dầu, chiết xuất thảo dược, đáp ứng miễn dịch, tôm thẻ chân trắng, V. parahaemolyticus Keywords: Herbal extractn, immune response, Ricinus communis L. extract, V. parahaemolyticus, white leg shrimp | ABSTRACT This study aim to determine effects of R. communis L. extract on the immune response and resistance to V. parahaemolyticus of the white leg shrimp (P. vannamei). The shrimp was reared with commercial feed mixed with 0; 0.5%; 1% and 2% R. communis extract for 60 days. The total haemocyte count (THC), the differential haemocyte count (DHC), phenoloxidase (PO) activity and superoxide dismutase (SOD) activity of the supplemented experiment at 30-day and 60-day treatment. The resistance to V. parahaemolyticus of P. vannamei were examine somebody in the 60 day treatment. The results showed that (i) THC, DHC and PO activity in the supplemented treatments were higher than in the control treatment in the 30th day and 60th day; however, the supplemented treatment of 1.0% was the highest (P<0.05); (ii) The THC, DHC, PO increased in the supplementation of R. communis L. extract after being challenged with V. parahaemolyticus. The survival rate at 14 days post-infection was much higher in the treatment of 1.0% of R. communis L. extract (73.33%) than in the control treatment (33.33%) (p<0.05). TÓM TẮT Thí nghiệm nhằm đánh giá tác động của cao chiết thầu dầu (R. communis L.) lên đáp ứng miễn dịch và khả năng kháng V. parahaemolyticus trên tôm thẻ chân trắng (P. vannamei). Tôm được cho ăn thức ăn trộn với cao chiết thầu dầu 0; 0,5; 1; 1,5% trong 60 ngày. Chỉ số huyết học, hoạt tính phenoloxidase (PO), superoxide dismutase (SOD) được xác định vào ngày 30, 60. Khả năng đề kháng với V. parahaemolyticus của tôm thẻ chân trắng vào ngày 60. Kết quả (i) chỉ tiêu THC, DHC và PO ở tôm thẻ chân trắng ăn thức ăn bổ sung cao chiết thầu dầu cao hơn so với đối chứng ở 30 và 60 ngày, nghiệm thức bổ sung 1,0% khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05) so với các nghiệm thức khác; (ii) chỉ tiêu THC, LGC, HC, PO được tăng cường ở các nghiệm thức bổ sung sau khi cảm nhiễm. Tỷ lệ sống sau 14 ngày cảm nhiễm ở nghiệm thức bổ sung 1,0% cao chiết thầu dầu (73,33%) cao hơn so với đối chứng (33,33%) (p<0,05). |