Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
Số 01 (2015) Trang: 53-60
Tải về

ARTICLE INFO

 

ABSTRACT

Received date: 07/05/2015

Accepted date: 26/11/2015

 

Ganoderma lucidum, commonly known as lingzhi mushroom, contains active compounds known as beta glucans which are polysaccharides with immune-boosting effects. The complex sugars found in Ganoderma lucidum may stop growth and prevent the spread of cancer cells. It is also rich in phenolic compounds, which prevent the oxidative damage induced by free radicals generated in body cells. The content of this paper including (i) optimization extracting process based on the experimental design of time (15-45 minutes) and temperature (70-130°C) and (ii) fermentation of G. lucidum spore with Lactobacillus plantarum for breaking spore wall from 24 to 72 hours. Spores with broken walls can release the effective ingredients. Response surface methodology was successfully applied to describe the relationship between polysaccharide, phenol compounds content and extraction temperature and time. The quadratic models for both polysaccharide and phenol compounds extraction were significant (R2>0.95). From the results of numerical and graphical optimization methodology, the optimum extraction conditions were achieved at temperature of 130°C for 40-45 minutes. The optimum conditions (130°C, 40 min) were validated with actual polysaccharides and phenol compounds content of 667.5 mg/L and 631.25 mg GAE/L, respectively. The rate of spore wall breaking can become 52.38% after 48 hours of fermentation with Lactobacillus plantarum. The high antioxidant activity fungal spore powder was obtained.

KEYWORDS

Ganoderma lucidum,
extraction, fermentation,
bioactive compounds,
antioxidant activity

Cited as: Thuy, N.M. and Tuyen, N.T.M., 2015. Extraction of bioactive compounds and spore powder collection from Ganoderma lucidum. Can Tho University Journal of Science. 1: 53-60.

Các bài báo khác
Số Nông nghiệp 2014 (2014) Trang: 100-107
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 108-116
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 11-20
Tải về
Số 06 (2017) Trang: 111-120
Tải về
Số 26 (2013) Trang: 112-120
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 117-126
Tải về
Số 23a (2012) Trang: 118-128
Tải về
Số 31 (2014) Trang: 12-20
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 126-134
Tải về
Số 05 (2017) Trang: 132-140
Tải về
Số 15a (2010) Trang: 152-161
Tải về
Số 29 (2013) Trang: 16-24
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 165-204
Tải về
Số 19a (2011) Trang: 166-175
Tải về
Số 19b (2011) Trang: 209-218
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 21-29
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 228-237
Tải về
Số 17a (2011) Trang: 229-238
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 246-253
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 250-257
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 254-261
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 28-35
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 294-303
Tải về
Số 37 (2015) Trang: 30-38
Tải về
Số 22b (2012) Trang: 311-321
Tải về
Số 28 (2013) Trang: 36-43
Tải về
Tập 54, Số 1 (2018) Trang: 37-43
Tải về
Số 46 (2016) Trang: 37-46
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 40-47
Tải về
Số 27 (2013) Trang: 48-55
Tải về
Tập 54, Số CĐ Nông nghiệp (2018) Trang: 56-64
Tải về
Số 18b (2011) Trang: 73-82
Tải về
Số 35 (2014) Trang: 74-82
Tải về
Số Nông nghiệp 2016 (2016) Trang: 84-91
Tải về
Số 04 (2016) Trang: 87-94
Tải về
Số 14 (2010) Trang: 87-96
Tải về
10 (2022) Trang: 151-157
Tạp chí: Journal of Applied Biology & Biotechnology
87 (2022) Trang: 245-252
Tạp chí: Agriculturae Conspectus Scientificus
7 (2020) Trang:
Tạp chí: International Journal of Advances in Agricultural Science and Technology


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...