This research included the isolation of lactic acid bacteria from fermented foods and lyophilized bacteria products, the examination of ability producing antibacterial substances, H2O2 and bacteriocin by agar spot test and well diffusion agar test using the indicated Bacillus subtilis, the identification at genus level of the growth of bacterial isolates having high antagonistic activity based on the study of the growth of bacteria in different conditions of temperature, pH, NaCl, NaN3, manitol, gas production in fermentation from glucose and indole test. As the result, 46 strains of lactic acid bacteria were isolated and examined for production of antibacterial substances. 23 strains performed well the antibacterial activity against the indicator, of which, 10 strains were able to produce antibacterial substances. Strain DC213A was noted with the significantly highest antibacterial activity. 10 selected strains were classified belonging to the genera of Leuconostoc, Enterococcus, Lactobacillus and Streptococcus.
Title: Isolation and selection of lactic acid bacteria producing anti-bacterial substances
TóM TắT
Đề tài nghiên cứu gồm các nội dung phân lập vi khuẩn lactic từ các sản phẩm lên men và sản phẩm men tiêu hóa đông khô, kiểm tra khả năng sản sinh các chất kháng khuẩn, H2O2 và bacteriocin từ các dòng phân lập bằng hai phương pháp nhỏ giọt và khuếch tán trên giếng thạch kết hợp với vi khuẩn chỉ thị Bacillus subtilis, định danh cấp độ giống các dòng phân lập có hoạt tính kháng khuẩn dựa trên khảo sát sự phát triển của vi khuẩn ở các mức độ khác nhau của nhiệt độ, pH, NaCl, NaN3, manitol, khả năng sinh khíkhi lên men đường glucose và thử nghiệm indole. Kết quả phân lập được 46 dòng vi khuẩn lactic và được kiểm tra tính kháng khuẩn. 23 dòng biểu hiện tính kháng khuẩn chỉ thị B. subtilis, trong đó 10 dòng có khả năng tổng hợp bacteriocin. Dòng DC213A được ghi nhận có tính kháng khuẩn mạnh nhất. Kết quả định danh cho thấy 10 dòng này thuộc các giống Leuconostoc, Enterococcus, Lactobacillus và Streptococcus.
Từ khóa: Antibacterial substances, Enterococcus, Lactobacillus, Leuconostoc, Streptococcus
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Bùi Duy Nhân, 2012. SảN XUấT MEN RƯợU Từ SACCHAROMYCES CEREVISIAE Và ENZYME AMYLASE TRONG MầM LúA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 21a: 11-18
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Lý Huỳnh Liên Hương, 2011. PHÂN LẬP, TUYỂN CHỌN NẤM MEN VÀ XÁC ĐỊNH ĐIỀU KIỆN ẢNH HƯỞNG QUY TRÌNH LÊN MEN RƯỢU VANG DƯA HẤU. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 18b: 137-145
Ngô Thị Phương Dung, Đặng Bích Tuyền, Phạm Hồng Quang, 2011. ĐẶC TÍNH HÌNH THÁI, DI TRUYỀN VÀ ĐIỀU KIỆN NUÔI CẤY MEO GIỐNG CỦA NẤM BÀO NGƯ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 18b: 146-156
Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Nguyễn Ngọc Thạnh, 2013. XÁC ĐỊNH MẬT SỐ VÀ PHÂN LẬP VI SINH VẬT TRONG LÊN MEN CA CAO. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 25: 271-280
Dung, N.T.P., Doi, N.M. and Phong, H.X., 2015. Preparation of fungal alcoholic starter using rice malt as substrate. Can Tho University Journal of Science. 1: 47-52.
Tạp chí: The Final Joint Seminar on Establishment of an international research core for bio-research fields with microbes from tropical areas; Yamaguchi University Japan; 2nd – 4th December 2018
Tạp chí: The Final Joint Seminar on Establishment of an international research core for bio-research fields with microbes from tropical areas; Yamaguchi University Japan; 2nd – 4th December 2018
Tạp chí: International Symposium on Microbial Research and Biotechnology for Biomass Utilization. JR Hakata City, Fukuoka, Japan. 12th – 13th November, 2015
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên