This study was undertaken to assess different extraction methods and the effects of times and temperatures on histamine produced in storage frozen tuna. The results showed that histamine in tuna samples could be efficiently extracted with perchloric acid 0.6 M and trichloroacetic acid 6%. The effective method for determining histamine concentration was benzoylation procedure. Tuna stored at 4°C resulted in higher histamine level (42.24 mg/kg) than tuna stored at 0°C (161.29 mg/kg) after 7 days of storage. Also, bacteria increased from 4.54 log10 cfu/g to 5.88 log10 cfu/g in the samples stored at 0°C, while for the samples stored at 4°C, an increase was shown dramatically in counts from 4.54 log10 cfu/g to 8.88 log10 cfu/g. These findings revealed that there was high correlation between storage conditions and histamine formation.
Keywords
HPLC, histamine, tuna, biogenic amines
Cited as: Khang, D.T., Vu, L.A. and Dung, T.N., 2016. Effects of extraction methods and storage conditions on histamine content in frozen tuna (Thunnus albacares). Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 63-70.
Trích dẫn: Đỗ Tấn Khang, Trần Thị Thanh Khương, Nguyễn Phạm Anh Thi và Trần Thị Mỹ Duyên, 2019. Tiềm năng mở rộng ứng dụng công nghệ giải trình tự gen thế hệ mới ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(1): 1-13.
Trích dẫn: Đỗ Tấn Khang, Hồ Duy Hạnh, Lê Xuân Thái, Trần Văn Bé Năm, Nguyễn Thị Pha và Trần Nhân Dũng, 2016. Đánh giá tính chống chịu phèn nhôm của một số giống lúa MTL (Oryza sativa L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 44b: 86-95.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên