Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
24 (2022) Trang: 101125
Tạp chí: Aquaculture Report

The aim of this study was to determine the effects of Pro-A (a mixture of Bacillus subtilis, B. licheniformis, B. pumilus) on the growth performance, feed utilization, immune responses, and intestinal microbiota of whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei). The experiment was conducted with four iso-nitrogenous (45.4% crude protein) and iso-caloric (19.9 KJ g- 1) diets supplemented with different levels (0%, 0.05%, 0.1%, and 0.2%) of Pro-A. Whiteleg shrimp (n = 1400, average body weight: 0.45 g) were randomly assigned to 500-L composite tanks (filled with 400 L of brackish water) at a stocking rate of 70 shrimp tank- 1 for 10 weeks. There were five replicates per dietary treatment. The results showed that the diet containing 0.1% Pro-A significantly increased the growth, protein efficiency ratio, feed conversion ratio, and survival rate compared to the control. Diets containing 0.05% and 0.1% Pro-A significantly increased the digestive enzymes compared to the control. Furthermore, diet containing 0.1% Pro-A significantly improved hematological and immune profiles. The total vibrio count was lowest in the diet supplemented with 0.1% of Pro-A, accordingly, the bacterial clearance efficiency was higher in this diet. The whiteleg shrimp fed the Pro-A diets (at 0.05%, 0.1%, and 0.2%) had lower cumulative mortality than the control after being challenged with Vibrio parahaemolyticus. Our results suggest that dietary supplementation with 0.1% Pro-A is the most effective in improving the performance and immunity of whiteleg shrimp; however, this should be confirmed in a further study under full-scale commercial trials

Các bài báo khác
Số 38 (2015) Trang: 101-108
Tải về
Số 26 (2013) Trang: 196-204
Tải về
Số 15a (2010) Trang: 207-213
Tải về
Số 22a (2012) Trang: 261-268
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 310-318
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 390-397
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 398-405
Tải về
Số 17a (2011) Trang: 50-59
Tải về
Số 03 (2005) Trang: 58-65
Tải về
Tập 55, Số 2 (2019) Trang: 96-103
Tải về
Số 03 (2005) Trang:
Tải về
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 136-145
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 146-159
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 13-28
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 123-135
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 105-122
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 90-104
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 58-89
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 29-57
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
8 (2018) Trang: 200-205
Tạp chí: International Journal of Scientific and Research Publications
(2015) Trang:
Tạp chí: The 7th regional aquafeed forum, feed and feeding management for healthier aquaculture and profits, Can Tho University, 22-23 October 2015
1 (2012) Trang: 1
Tạp chí: IFS 2012
1 (2012) Trang: 1
Tạp chí: IFS 2012
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...