Đăng nhập
 
Tìm kiếm nâng cao
 
Tên bài báo
Tác giả
Năm xuất bản
Tóm tắt
Lĩnh vực
Phân loại
Số tạp chí
 

Bản tin định kỳ
Báo cáo thường niên
Tạp chí khoa học ĐHCT
Tạp chí tiếng anh ĐHCT
Tạp chí trong nước
Tạp chí quốc tế
Kỷ yếu HN trong nước
Kỷ yếu HN quốc tế
Book chapter
Bài báo - Tạp chí
7 (2022) Trang: 2-16
Tạp chí: Fishes

This study investigates the effects of supplemental carotenoid pigments on growth and color performance in bighead catfish (Clarias macrocephalus). Two experiments were undertaken to determine the appropriate types, feed duration, and dose of astaxanthin (As), canthaxanthin (Ca), and xanthophyll (Xa) pigments individually and in combination. In the first experiment, fish were fed with one control diet (basic diet), six experimental diets comprised of three diets of As, Ca, and Xa at a 100 mg/kg rate of supplementation, respectively, and three diets combinations of As + Ca, As + Xa, and Ca + Xa at a supplement rate of 50 mg + 50 mg/kg. The results showed no significant difference in weight gain (WG), specific growth rate (SGR), survival rate (SR), and feed conversion ratio of fish among treatments (p > 0.05) after 6 weeks. The L* (Lightness) and a* (redness) values in the Xa diet were significantly lower than other treatments, while b* (yellowness) was significantly higher than in the control and others treatments (p < 0.05). These values peaked after 4 weeks and remained stable until the end of the experiment. Consistently, the highest muscle carotenoid content (16.89 ± 0.60 mg/100 g) was found in the fish fed with the Xa diet. The Xa diet was selected for the second experiment. This experiment consisted of four Xa supplemented diets at rates of 25, 50, 75, and 100 mg/kg and a basal diet without any Xa supplementation. The results showed that there was no difference in the SGR or SR of fish fed various Xa levels (p > 0.05). Fish fed the Xa diet of 75 mg/kg were the most preferred by consumers for the natural “yellowness” of muscle. Thus, the results suggested that additional carotenoid pigments did not affect the growth performance of fish. Farmers and feed producers could utilize Xa at an optimal dose of 75 mg/kg to enhance color performance in the market size of bighead catfish for at least 4 weeks prior to harvest.

Các bài báo khác
Số 38 (2015) Trang: 101-108
Tải về
Số 26 (2013) Trang: 196-204
Tải về
Số 15a (2010) Trang: 207-213
Tải về
Số 22a (2012) Trang: 261-268
Tải về
Số Thủy sản 2014 (2014) Trang: 310-318
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 390-397
Tải về
Số 11a (2009) Trang: 398-405
Tải về
Số 17a (2011) Trang: 50-59
Tải về
Số 03 (2005) Trang: 58-65
Tải về
Tập 55, Số 2 (2019) Trang: 96-103
Tải về
Số 03 (2005) Trang:
Tải về
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 136-145
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 146-159
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 13-28
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 123-135
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 105-122
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 90-104
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 58-89
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
Trần Thị Thanh Hiền (2022) Trang: 29-57
Tạp chí: Dinh dưỡng và thức ăn một số loài cá bản địa ĐBSCL
8 (2018) Trang: 200-205
Tạp chí: International Journal of Scientific and Research Publications
(2015) Trang:
Tạp chí: The 7th regional aquafeed forum, feed and feeding management for healthier aquaculture and profits, Can Tho University, 22-23 October 2015
1 (2012) Trang: 1
Tạp chí: IFS 2012
1 (2012) Trang: 1
Tạp chí: IFS 2012
 


Vietnamese | English






 
 
Vui lòng chờ...