Culture of snakehead fish (Channa striata)in Vietnam has traditionally been conducted in ponds and hapa using low-value fish exploited in wild freshwater river, coastal area and the East sea. The massive use of low-value fish as feed for snakehead culture may led to over exploitation of low-value fish, especially in the Mekong basin, subsequent to impact on fishery resource and biodiversity. Convertion of low-value feed into commercial pellet feed for snake head become urgently. We conducted a eight-year study to a) optimize the weaning protocol to enable hatchery-reared fish to adapt to formulated feeds, b) determine protein, lipid and energy requirement for grow-out stage, c) assess digestibility of different feed ingredients, d) develop formulated feeds that maximize the amount of plant proteins to reduce fish meal usage, e) replacement of fishmeal by soybean meal in supplementation of soluble fish attractant and, alpha-galactosidase and Mannan oligosaccharides (MOs) to enhance the immune response of snakehead and f) conduct the on-farm trial of formulated feed vs. low-value fish as a demonstration for farmer. The optimal procedure for weaning snakehead in the hatchery was established, beginning weaning at 17 days post-hatch and replacing 10% of low value-fish with formulated feed per day for 10 days. Hatchery-reared and weaned snakehead results were used for laboratory feeding trials to identify maximum levels of soybean meal, rice bran and cassava meal, soybean protein concentration (SPC) as replacements for fish meal in snakehead diets. Up to 40% of fish meal could be replaced by plant proteins in snakehead grow-out diets. Formulated feed for grow-out stage was developed based on fish nutritional requirement and digestibility of ingredients. Pond grow-out trials indicated that there was no significant difference on fish growth performance as well as fillet sensory quality between fish fed new formulated diets and low-value fish. On-farm trial with volunteer farmers on formulated feed as demonstration was done successfully. The feed formulation and projects outcomes were delivered to major feed mills in the Mekong Delta which could be applied into commercial scale. In 2014, over 90% farmers changed from using low-value fish to using formulated feed while less than 2% of farmer used commercial pellet feed in 2008. The shift into commercial pellet feed presumably reduced the exploitation of low-value fish in the Mekong River and increased the potential for sustainability of snakehead production.
Trần Thị Thanh Hiền, Trần Lê Cẩm Tú, Bùi Vũ Hội, 2015. Khả năng thay thế bột cá bằng bột thịt xương làm thức ăn cho cá thát lát còm (Chitala chitala Hamilton, 1822). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 38: 101-108
Trần Thị Thanh Hiền, Lam Mỹ Lan, Trần Lê Cẩm Tú, NGUYEN HUU BON, 2013. NGHIÊN CỨU XÁC ĐỊNH NHU CẦU PROTEIN VÀ LIPID CỦA CÁ THÁT LÁT CÒM (CHITALA CHITALA) GIAI ĐOẠN GIỐNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 26: 196-204
Trần Thị Thanh Hiền, Trần Thị Bé, Lê Quốc Toán, Nguyễn Hoàng Đức Trung, 2010. THAY THẾ BỘT CÁ BẰNG BỘT NÀNH LÀM THỨC ĂN CHO CÁ LÓC BÔNG (CHANNA MICROPELTES). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 15a: 207-213
Trần Thị Thanh Hiền, Bùi Minh Tâm, Trần Lê Cẩm Tú, Nguyễn Hoàng Đức Trung, Bùi Vũ Hội, Trịnh Mỹ Yến, 2012. GIAI ĐOẠN CHO ĂN THÍCH HỢP CỦA PHƯƠNG THỨC THAY THẾ CÁ TẠP BẰNG THỨC ĂN CHẾ BIẾN TRONG ƯƠNG CÁ LÓC BÔNG (CHANNA MICROPELTES). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 22a: 261-268
Trần Thị Thanh Hiền, Trần Lê Cẩm Tú, Nguyễn Vĩnh Tiến, Nguyễn Bảo Trung, Trần Minh Phú, Phạm Minh Đức, Bengston David, 2014. THAY THẾ BỘT CÁ BẰNG MỘT SỐ NGUỒN BỘT ĐẬU NÀNH TRONG THỨC ĂN CHO CÁ LÓC (CHANNA STRIATA). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Chuyên Đề Thủy Sản: 310-318
Trần Thị Thanh Hiền, 2009. NGHIÊN CỨU SỬ DỤNG KHOAI NGỌT (DIOSCOREA ALATA) LÀM THỨC ĂN CHO CÁ TRA (PANGASIANODON HYPOPHTHALMUS). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11a: 390-397
Trần Thị Thanh Hiền, 2009. NGHIÊN CỨU XÁC ĐỊNH NHU CẦU LYSINE TRONG THỨC ĂN CỦA CÁ TRA (PANGASIANODON HYPOPHTHALMUS). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11a: 398-405
Trần Thị Thanh Hiền, Lê Quốc Phong, 2011. KHẢ NĂNG THAY THẾ BỘT CÁ BẰNG BỘT ĐẬU NÀNH TRONG THỨC ĂN CỦA CÁ TRA (PANGASIANODON HYPOPHTHALMUS) GIAI ĐOẠN GIỐNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 17a: 50-59
Trần Thị Thanh Hiền, Nguyễn Anh Tuấn, Dương Thúy Yên, Nguyễn Thị Ngọc Lan, 2005. NHU CẦU ĐẠM CỦA CÁ LÓC BÔNG (CHANNA MICROPELTES CUVIER, 1831) GIAI ĐOẠN GIỐNG. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 03: 58-65
Trích dẫn: Trần Thị Thanh Hiền, Nguyễn Thị Thanh Tú, Trần Lê Cẩm Tú và Lam Mỹ Lan, 2019. Nghiên cứu thay thế bột cá bằng bột đậu nành chế biến thức ăn cho lươn (Monopterus albus). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(2B): 96-103.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên