Aromatic rice has become popular owing to its aroma. Growing demand for aromatic rice has spurred interest of breeders. In this study, twenty five BC1F1 rice lines of backcross hybrid combinations were used to evaluate aromatic characteristics through sensory test and using microsatellite markers. Twelve lines containing aroma and one without aroma were chosen through sensory test. Allele Specific Amplification with four primers (External Antisense Primer, External Sense Primer, Internal Non-fragrant Sense Primer, and Internal Fragrant Antisense Primer) were used for identifying fgr gene locus in 25 rice lines. Analysis of PCR results showed that BC1F1 population segregated into 1:1 ratio (homozygous fragrant: heterozygous non-fragrant). Thus, twelve promising lines were identified with homozygous fragrant genotype.
Keywords
Aromatic rice, microsatellite markers, sensory test
Cited as: Chi, N.T.Y. and Ngon, T.T., 2016. Screening of aromatic rice lines by using molecular marker and sensory test. Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 100-104.
Trích dẫn: Nguyễn Trí Yến Chi, Trương Trọng Ngôn và Nguyễn Phạm Anh Thi, 2019. Khảo sát khả năng chống chịu với rầy nâu của 6 dòng lúa lai tại Long Phú - Sóc Trăng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(1): 174-181.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên