The aim of this research was to study the hydrolysis capacity of proteins in white shrimp head meat by using commercial alcalase and flavourzyme enzyme. A response surface methodology with two concentration factors, alcalase enzyme (10÷30 UI/g) and flavourzyme enzyme (20÷30 UI/g), including 11 experiments was utilized to optimize the hydrolysis process. In addition, such experimental conditions of pH (6.9 - 7.2), temperature (53 - 58°C), and hydrolysis time (2 – 4 hours) were also investigated by using the response surface methodology with 17 experimental units. As a result, the hydrolysis solution was achieved with a high hydrolysis efficiency (90.19%) and good antioxidant activity (86.16%) by using the following optimal conditions of pH (7.01, temperature (54.94°C), hydrolysis time (2.96 hours), alcalase enzyme (19.42 U/g), and a flavourzyme (32.09 U/g).
KEYWORDS
Alcalase, flavourzyme, hydrolysis conditions, protein hydrolysis, shrimp head meat
Cited as: Vy, H.T.T., Truc, T.T. and Muoi, N.V., 2018. Optimization of protein hydrolysis conditions from shrimp head meat (Litopenaeus vannamei) using commercial alcalase and flavourzyme enzymes. Can Tho University Journal of Science. 54(Special issue: Agriculture): 16-25.
Trích dẫn: Hà Thị Thụy Vy, Trần Thanh Trúc và Nguyễn Văn Mười, 2019. Nghiên cứu điều kiện cô đặc dịch protein thủy phân từ thịt đầu tôm thẻ (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(Số chuyên đề: Công nghệ Sinh học)(2): 276-284.
Trích dẫn: Hà Thị Thụy Vy, Trần Thanh Trúc và Nguyễn Văn Mười, 2018. Khảo sát đặc điểm enzyme protease thịt đầu tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) sau quá trình tinh sạch sơ bộ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(1B): 28-36.
Trích dẫn: Hà Thị Thụy Vy, Trần Thanh Trúc và Nguyễn Văn Mười, 2018. Nghiên cứu điều kiện hoạt hóa enzyme protease nội tại từ thịt đầu tôm thẻ (Litopenaeus vannamei). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 54(3B): 67-74.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên