An experiment was conducted to determine the effects of adding to the diet two organic acid products (Menacid and Poulacid) given separately, or as a mixture on growth performance and health status of Tam Hoang chickens (n=720). The experiment was conducted for 12 weeks with 6 treatments in a 6*2 factorial design and 3 replications. The first and second factors were organic acid supplement and gender (male or female). The treatments included the control:basal diet (BD) without any organic acid product, M0.8:BD with 0.8g Menacid/kg feed, M1.0:BD with 1.0gMenacid/kg feed,P1.0:BD with 1g Poulacid acid/kg feed, P1.5:BD with 1.5g Poulacid/kg feed, and MP:BD with 0.5g Menacid and 1g Poulacid acid/kg feed. Results showed that average daily gain of chickens overall 1 to 12 weeks fed M0.8 and MP were better than the control; average feed intake did not differ among the treatments. Feed conversion over the 12-week period was better for the M0.8 treatment compared to the control, but the other treatments did not differ from the control. Lactobacilliand Salmonella spp.were not detected in chicken feces either at 42nd or 70th days of age. Clostridium perfringens and Escherichia coli were reduced in all supplemented treatments, so morbidity (13.3 - 19.1%) and mortality (10-15%) were high. It was concluded that there was an apparent improvement in growth rate (8%), linked with a reduction in pathogenic bacteria (E. coliand C. perfringens) in the feces when chickens were supplemented with a commercial source of organic acids.
Keywords
Clostridium perfringens, E. coli, Lactobacillus, organic acid, Salmonella spp., Tam Hoang chicken
Cited as: Thuy, N.T., Phung, N.T.M., Ty, L.T., Bich, N.T.H. and An, T.V., 2018. Effect of organic acid products on growth performance and intestine health of Tam Hoang chicken. Can Tho University Journal of Science. 54(8): 17-23.
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Hồ Thanh Thâm, 2017. Ảnh hưởng của bổ sung acid hữu cơ trong khẩu phần lên năng suất và chất lượng trứng gà công nghiệp giai đoạn mới bắt đầu đẻ trứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 1-8.
Nguyễn Thị Thủy, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA BỘT CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN LÊN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG THỊT GÀ LƯƠNG PHƯỢNG NUÔI TẠI NÔNG HỘ. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24a: 206-211
Nguyễn Thị Thủy, Huynh Minh Quan, 2015. Ảnh hưởng của mỡ cá Tra trong khẩu phần lên năng suất , chất lượng trứng và khối lượng loại thải gà mái Hisex Brown nuôi công nghiệp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 40: 31-37
Nguyễn Thị Thủy, T.R. Preston, 2012. ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC ĐỘ BỔ SUNG MỠ CÁ TRA TRONG KHẨU PHẦN NUÔI HEO NÁI LÊN CHẤT LƯỢNG SỮA VÀ NĂNG SUẤT HEO CON. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 24b: 56-63
Trích dẫn: Nguyễn Thị Thủy và Huỳnh Thị Thắm, 2016. Ảnh hưởng của beta-glucan và bột đạm thuỷ phân từ phụ phẩm cá tra (Pangasius hypophthalmus) trong khẩu phần đến tăng trưởng của heo con sau cai sữa. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 43b: 74-81.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên