Cocoa (Theobroma cacao L.) is a major, crucial economic, global crop and has been maintained several nutritional benefits. The exporting volume of Vietnamese cocoa bean is increasing in the world cocoa trade. The beans of fourteen popular cocoa varieties that are commonly cultivated in Trang Bom (Dong Nai, Vietnam) were characterized for their physico-chemical qualifications on the background of post-fermented cocoa beans and dehydration in the region of Trang Bom-Dong Nai. The physical properties were determined based on mass ratio and bean’s dimension (lengh, width and thickness) as well as chemical (proximate) composition (total crude protein, ash, moisture, and lipid). These values were analysed using AOAC methods. The largest-size beans were found for the TD8 variety (1.5 g of mass, 25.02 mm of length, 14.28 mm of width and 7.96 mm of thickness). The moisture content of the cocoa beans was in the range between 5.64 and 6.99 (% wb) and the ash content in the range between 3.67% and 2.47% (wb). Noticeably, the fat content ratio (the most important value of cocoa bean) found in 8 varieties (TD1, TD2, TD5, TD9, TD11, TD12, TD13, TD14) was over 50%, thus these varieties are worthy chemical component especially for exported cocoa bean and industrized cultivation (extending the cultivation producing area).
Keywords
Bean dimension, bean mass, cocoa, chemical property
Cited as: Ha, L.T.V, Nusantoro, B., Phillip, R.A., Anh, P.H., Toan, H.T., Messens, K. and Dewettinck, K., 2016. Physico-chemical properties of fourteen popular cocoa bean varieties in Dongnai – highland Vietnam. Can Tho University Journal of Science. Vol 4: 81-86.
Lâm Thị Việt Hà, Hà Thanh Toàn, Nguyễn Thị Liên, Nguyễn Thị Pha, Trần Văn Bé Năm, Koen Dewettinck, Kathy Messens, 2015. Đa dạng di truyền mười bốn dòng cacao nổi trội của Việt Nam bằng plant c/d sequences. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 39: 1-6
Lâm Thị Việt Hà, Nguyễn Văn Mười, 2006. NGHIÊN CỨU CÁC YẾU TỐ ẢNH HƯỞNG ĐẾN QUÁ TRÌNH LÊN MEN BẮP CẢI MUỐI CHUA. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 05: 123-130
Lâm Thị Việt Hà, Hà Thanh Toàn, Trần Nhân Dũng, Phùng Thị Hằng, Koen Dewettinck, Kathy Messens, 2015. Đặc điểm hình thái và giải phẫu mô các giống Cacao chủ lực miền Nam Việt Nam. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 36: 47-56
Trích dẫn: Lâm Thị Việt Hà, Trương Trọng Ngôn, Trần Nhân Dũng và Hà Thanh Toàn, 2019. So sánh và đánh giá các phương pháp ly trích DNA trong các sản phẩm có nguồn gốc từ hạt ca cao. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 55(5B): 9-15.
Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ
Lầu 4, Nhà Điều Hành, Khu II, đường 3/2, P. Xuân Khánh, Q. Ninh Kiều, TP. Cần Thơ
Điện thoại: (0292) 3 872 157; Email: tapchidhct@ctu.edu.vn
Chương trình chạy tốt nhất trên trình duyệt IE 9+ & FF 16+, độ phân giải màn hình 1024x768 trở lên